Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara
Responsive image
  • 9 Februarie 2023
  • Biroul de comunicare

Bebeluși gemeni, de doar o lună, printre pacienții internați cu gripă la Spitalul Victor Babeș din Timișoara. Jumătate dintre bolnavii cu infecții respiratorii ajunși în Ambulatoriu, în ultimele zile, au fost internați

Numărul cazurilor de gripă continuă să rămână ridicat în Timiș. În fiecare zi, în Ambulatoriul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș ajung pacienți cu forme medii și chiar severe de boală. Gripa se manifestă, în general, prin febră, dureri de cap sau musculare, transpirații, frisoane, dureri oculare, dureri de gât, pierderea poftei de mâncare. Afecțiunea rămâne una dintre cele mai contagioase boli.

Gripa se manifestă endemo-sporadic. În ultimele 4 luni, la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara s-a înregistrat o creştere semnificativă a infecţiilor respiratorii. Astfel, de la începutul lunii octombrie 2022 şi până în prezent, un sfert dintre pacienţii internaţi au fost cu viroze respiratorii. În luna ianuarie 2023, 11% dintre bolnavii consultaţi în Camera de Gardă au avut gripă, valoare care a crescut la 17% în prima săptămână a lunii februarie. Aproape jumătate dintre cei veniți pentru investigații în ultima săptămână, și care aveau gripă, au fost internați. Ei au prezentat forme clinice mai severe ori diverşi factori de risc: vârsta de sub un an, prematuritate, anomalii congenitale, boli neuromusculare, convulsii febrile în antecedente. În cazul adulților vorbim de patologie cardiovasculară sau pulmonară cronică, neoplazii, diabet zaharat sau de pacienți în progam de dializă.
Ș.L. Ruxandra Laza – medic primar boli infecțioase - Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

În prezent, în secțiile de boli infecțioase din cadrul Spitalului Victor Babeș sunt internați 11 copii cu vârstele între o lună și patru ani.

Bolnavii vin, de obicei, pentru un consult în Camera de Gardă, atunci când febra și tusea persistă, nu cedează, și asta în condițiile în care sunt administrate antitermicele și antitusivele uzuale. La unii dintre ei apar și fenomene digestive urmate de deshidratare. În cazul persoanelor în vârstă, apare și o decompensare a bolilor asociate, dar și o astenie marcantă. Cele mai frecvente cazuri de viroze respiratorii au fost cu virusul gripal de tip A și B. Virozele respiratorii, așa cum este și gripa, ocupă primul loc ca morbiditate prin boli acute în sezonul rece. Modalitatea principală de transmitere a virusurilor respiratorii o reprezintă aerul, prin particulele fine în suspensie, care sunt responsabile atât de infecţia acută, cât şi de agravarea patologiei preexistente.
Ș.L. Ruxandra Laza – medic primar boli infecțioase - Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

Măsurile de prevenție includ izolarea cât mai precoce a bolnavilor, purtarea măștii, evitarea locurilor aglomerate, menținerea distanței fizice, ventilarea spațiilor interioare, vaccinarea antigripală anuală.