Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro
Responsive image
  • 14 August 2020
  • Biroul de comunicare

Ecograful performant a intrat recent în dotarea Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș din Timișoara. Aparatul permite o evaluare complexă la nivelul inimii folosind tehnici imagistice 2D și 4D, de înaltă rezoluție. De asemenea, pe lângă evaluarea morfologică a cordului, ecograful permite caracterizarea din punct de vedere funcțional a acestuia prin utilizarea tehnicilor Doppler color, Doppler Spectral sau Doppler Tisular.

Cu ajutorul aparatului, care folosește cele mai noi softuri din acest domeniu, pot fi evaluați indicii de disincronism cardiac, utilizați în cadrul terapiei de resincronizare la pacienții cu insuficientă cardiacă avansată. In același timp, poate fi analizată deplasarea miocardului (prin tehnica speckle tracking), investigație folosită pentru diagnosticul preclinic al bolii coronariene sau în caracterizarea unor cardiomiopatii ce pot afecta semnificativ speranță de viață a bolnavului.

Folosind ecografia 4D, putem vedea, practic, cum arată, de exemplu, valva în inima omului. Putem vedea în timp real eventualele leziuni ale valvei cardiace și putem ajuta chirurgul să aleagă cea mai bună tehnică pentru pacientul nostru, în cazul în care această intervenție este necesară. E un aparat foarte performant care permite o evaluare nu doar a cordului, ci și a sistemului arterio-venos periferic, a organelor parenchimatoase abdominale și a plămânului.
- Răzvan Macarie, medic specialist cardiolog, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș din Timișoara

Pacienții cu boli cardiovasculare preexistente prezintă un risc major de deces în cazul infecției cu SARS Cov 2. Riscul de mortalitate a acestora este de aproape 3 ori mai mare decât cel al pacienților care nu au asociată o boală cardiovasculară.

Colegii mei de la Institutul Cantacuzino au realizat, în urmă cu câteva luni, un studiu pe un eșantion de aproape 900 de persoane infectate cu noul coronavirus. Iar acesta a arătat că bolnavii cardiaci prezintă un risc accentuat de deces în cazul infecției cu SARS COV 2. Și asta pentru că cei care au dezvoltat boli cardiovasculare prezintă, pe lângă numerosi factori de risc, și multiple comorbiditati.
- Răzvan Macarie, medic specialist cardiolog, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș din Timișoara

Valoarea de achiziție a aparatului a fost de 130.000 de Euro.