Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro

Lecția de la Babeș: Trichineloza

Trichineloza reprezinta o infectie accidentala cauzata de parazitul Trichinella spiralis care ajunge in organism cel mai adesea in urma consumul de carne de porc sau mistret netratata corespunzator. In cazul in care nu este tratata la timp, evolutia poate fi una grava lasand sechele permanente, iar in cazuri extreme poate duce chiar la deces. In anumite situatii se ajunge la spitalizari prelungite, cu recuperare lenta si incompleta.

15 Decembrie 2024

Lecția de la Babeș: Pregătirea pacientului pentru investigația 18F-FDG PET-CT

Tomografia cu emisie de pozitroni (PET) este o metodă de investigație de înaltă performanță a Medicinei Nucleare, care evidențiază distribuția tridimensională a radioactivității pe baza fotonilor de anihilare, emiși de radiotrasori marcați cu un emițător de pozitroni. Cel mai uzitat radiotrasor este glucoza marcată radioactiv cu fluor - 18F-FDG, formațiunile tumorale, caracterizate de o rată mai mare de diviziune celulară, captând o cantitate mai mare de radiotrasor.

8 Decembrie 2024

Lecția de la Babeș: Hepatita medicamentoasa

Hepatita medicamentoasa este o afectiune hepatica severa, cauzata de reactia toxica a ficatului la anumite medicamente. Consecintele acestei boli sunt grave. In cazul in care afectiunea nu este diagnosticata la timp poate duce la deces. Potrivit statisticilor, hepatita medicamentoasa reprezinta intre 10 si 20% dintre cazurile totale de hepatita acuta.

24 Noiembrie 2024

Lecția de la Babeș: Virusul Sincițial Respirator

Virusului Sincițial Respirator (VSR), o infecție virală extrem de contagioasă, cu impact asupra sănătății respiratorii, în special în rândul sugarilor, vârstnicilor și persoanelor cu comorbidități. Acesta este unul dintre virusurile care afectează sistemul respirator inferior, reprezentând principala cauză a bronșiolitei și pneumoniei în rândul copiilor sub doi ani, dar afectând totodată și persoanele adulte vulnerabile, vârstnici sau cei cu comorbidități.

10 Noiembrie 2024

Lecția de la Babeș: Importanta vaccinarii antigripale

Profilaxia anuala prin vaccinare este cea mai eficienta metoda de preventie impotriva gripei. Spalarea regulata a mainilor cu apa si sapun, acoperirea gurii si a nasului in timpul tusei si a stranutului, evitarea spatiilor aglomerate, dar si tratamentul antiviral specific dupa contact cu un caz confirmat de gripa sunt alte modalitati care ajuta la evitarea transmiterii virusului gripal.

3 Noiembrie 2024

Lecția de la Babeș: Vitamine și minerale pentru sezonul rece

Odată cu sezonul rece, gripele, răcelile, dar și alte infecții respiratorii își fac simțită prezența. Cu o alimentație sănătoasă și o doză potrivită de vitamine, ne putem întări sistemul imunitar și ne putem proteja.

27 Octombrie 2024

Lecția de la Babeș: Capsula endoscopica

Capsula endoscopica este un dispozitiv de dimensiuni reduse cu ajutorul caruia se efectueaza o investigatie minim invaziva pentru vizualizarea tractului digestiv in vederea stabilirii unui diagnostic precis al leziunilor digestive. Sunt avute in vedere in special cele situate in intestinul subtire.

20 Octombrie 2024

Lecția de la Babeș: Dispozitivele de gestionare a temperaturii corporale prin metoda intravasculara

Aceste dispozitive se folosesc in Sectiile de Anestezie si Terapie Intensiva, indeosebi in situatii critice, dupa un stop cardiac sau cand pacientul are o temperatura extrem de ridicata. Aparatura este foarte eficienta pentru gestionarea febrei severe sau inducerea hipotermiei terapeutice.

06 Octombrie 2024

Lecția de la Babeș: Intubatia orotraheala videoasistata

Intubatia orotraheala videoasistata este o procedura medicala avansata. utilizata pentru a introduce un tub in trahee, prin gura. Aceasta este realizata cu ajutorul unui laringoscop video, care are o camera integrata la capatul sau, permitand medicului sa vizualizeze cu precizie structurile interne ale cailor respiratorii pe un monitor in timp real.

22 Septembrie 2024

Lecția de la Babeș: Terapia cu canulă nazală cu flux mare

Este o metodă modernă de administrare a oxigenului la pacienții care necesită suport respirator, dar nu necesită ventilație mecanică invazivă. Terapia cu flux înalt este un sistem de livrare a oxigenului care furnizează amestecuri de aer și oxigen la un debit mare prin intermediul unei canule nazale.

15 Septembrie 2024

Lecția de la Babeș: Diseminarea celulelor neoplazice după o bronhoscopie cu biopsie bronșică – mit sau realitate?

Bronhoscopia este o investigație minim invazivă, indicată pentru diagnosticul unor afecțiuni pulmonare. Aceasta se realizează cu ajutorul unui fibrobronhoscop – un tub flexibil, care este introdus pe cale bucală sau nazală, prin calea aeriană principală, traheea. Investigația nu este dureroasă, fiind efectuată sub anestezie locală.

8 Septembrie 2024

Lecția de la Babeș: Atacurile de panică la copii și adolescenți

Atacurile de panică pot să apară și în rândul copiilor și adolescenților, iar simptomele sunt similare celor experimentate de adulți.

1 Septembrie 2024

Lecția de la Babeș: Alergia la Ambrozie

Datele statistice arată că peste 2,5 milioane de români sunt alergici la ambrozie. Aproximativ 1 din 5 persoane s-a sensibilizat la acest polen, iar pentru cei predispuși să dezvolte alergii, formele pot fi severe.

25 August 2024

Lecția de la Babeș: Mpox - variola maimuței

Mpox (variola maimuței) este o boală virală severă, cauzată de virusul monkeypox. Transmiterea la om se face prin contact direct cu animalele infectate sau prin contactul cu persoane infectate. Mpox se manifestă prin simptome similare gripei: febră, dureri de cap, dureri musculare, oboseală, ganglioni inflamați și, în mod caracteristic, printr-o erupție cutanată specifică.

18 August 2024

Lecția de la Babeș: Atacul de panică

Atacurile de panică sunt episoade bruște și recurente de frică intensă, neliniște sau anxietate. În cele mai multe cazuri, apare brusc, în diferite locuri si nu par să fie declanșate sau provocate de un factor anume, cel mai adesea obiectul temerilor fiind necunoscut.

11 August 2024

Lecția de la Babeș: Anemia prin deficit de acid folic (vitamina B9)

Anemia cauzată de lipsa de acid folic (vitamina B9) este un tip de anemie în care celulele roșii din sânge nu se dezvoltă corect. Aceasta se întâmplă deoarece deficitul de acid folic duce la blocarea sintezei normale de ADN. Drept urmare, apar celule roșii imature megaloblastice care sunt mai mari decât în mod normal si vor fi distruse, producând în consecință anemia.

4 August 2024

Lecția de la Babeș: Abcesul Pulmonar

Abcesul pulmonar reprezintă o infecție microbiană gravă a parenchimului pulmonar, care, fără tratament antibiotic, duce la mortalitate în aproximativ o treime din cazuri. Abcesele pulmonare sunt cel mai adesea cauzate de populații mixte de bacterii, microorganismele anaerobe fiind cel mai frecvent implicate în etiologia bolii.

28 Iulie 2024

Lecția de la Babeș: Purpura Fulminans

Purpura fulminans este o afecțiune medicală severă și rară, caracterizată prin apariția bruscă de leziuni cutanate purpurice, hemoragice și necrotice. Afecțiunea este de obicei asociată cu coagulopatii severe (tulburări de coagulare a sângelui) și se poate manifesta în contextul infecțiilor severe, deficiențelor de proteine anticoagulante sau în cadrul unor tulburări autoimune.

21 Iulie 2024

Lecția de la Babeș: recomandări esențiale pentru depozitarea alimentelor în timpul verii

În această perioadă a verii, când Timișul este sub o cupola de foc, este esential să acordăm o atenție deosebită depozitării alimentelor perisabile pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare. Acestea pot provoca vărsături, diaree și crampe abdominale, simptome deosebit de periculoase pentru copii, vârstnici și persoanele cu imunitate scăzută.

14 Iulie 2024

Lecția de la Babeș: Epilepsia (Comițialitatea)

Epilepsia reprezintă o afecțiune neurologică cronică manifestată prin crize epileptice spontane, recurente ce afectează aproximativ 65 de milioane de oameni în întreaga lume. Criza epileptică constă într-un episod brusc, stereotip de manifestare clinică paroxistică, motorie, senzitivă, senzorială, comportamentală și / sau de modificare a stării de conștiență, ce se datorează activității bruște, necontrolate, anormale, excesive și hipersincrone a unei populații neuronale.

7 Iulie 2024

Lecția de la Babeș: Trombembolismul Pulmonar

Trombembolismul pulmonar (TEP) este o afecțiune potențial fatală, care apare atunci când un cheag de sânge blochează una dintre arterele din plămâni.

30 Iunie 2024

Lecția de la Babeș: Efectele aerului condiționat asupra organismului

Deși aerul condiționat poate oferi un confort sporit în zilele cu temperaturi ridicate, este important ca persoanele cu boli pulmonare să fie conștiente de efectele potențiale ale folosirii acestuia și să ia măsurile necesare pentru a-și proteja sănătatea.

23 Iunie 2024

Lecția de la Babeș: Hepatita A

Hepatita A, sau „boala mâinilor murdare”, este o infecție virală a ficatului cauzată de virusul hepatic A. Afecțiunea prezintă un grad de contagiozitate crescut, transmiterea fiind, în cele mai multe cazuri, prin igiena deficitară, atunci când o persoană neinfectată consumă apă sau alimente contaminate. Este posibilă și transmiterea prin contact sexual cu o persoană infectată. Virusul poate fi prezent și pe suprafețe sau obiecte atinse de o persoană infectată, iar igiena precară a mâinilor contribuie la răspândirea sa rapidă.

16 Iunie 2024

Lecția de la Babeș: Bacteria care mănâncă carne (Fasceita necrozantă)

Fasceita necrozantă (FN) este o infecție bacteriană a pielii și a țesuturilor moi subiacente, cauzată în 80% din cazuri de streptococi betahemolitici de grup A (GAS) sau de un mix de bacterii aerobe și anaerobe (specii de Streptococ, Stafilococ, Proteus, Pseudomonas, Klebsiella, E. coli, Clostridium, Bacteroides).

2 Iunie 2024

Lecția de la Babeș: Fibroscan-ul, aparatul care permite stabilirea sănătății ficatului

Fibroscanul este o tehnologie care permite evaluarea sănătății ficatului, reprezentând un instrument important în diagnosticarea și monitorizarea bolilor hepatice. Fibroscanul oferă o metodă non-invazivă, rapidă și precisă de măsurare a elasticității și rigidității ficatului.

26 Mai 2024

Lecția de la Babeș: Tularemia

Tularemia este o boală infecțioasă cauzată de o bacterie care afectează animalele sălbatice, căpușele și rozătoarele. Omul este infectat, de obicei, în lunile de vară, în urma contactului cu insecte, majoritatea fiind reprezentate de căpușe.

19 Mai 2024

Lecția de la Babeș: BPOC

Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) este o boala cronica de plamani caracterizata prin simptome respiratorii cronice (dispnee, tuse, productie de sputa si/sau exacerbari) si care afecteaza atat bronhiile (bronsita cronica), cat si plamanii (emfizem). Ce se intampla de fapt, este o ingustare progresiva si ireversibila a bronhiilor, ceea ce duce la scadere progresiva a capacitatii respiratorii.

28 Aprilie 2024

Lecția de la Babeș: Oreionul

Oreionul (parotidia epidemică) este o boală infecțioasă, contagioasă, produsă de virusul urlian, dezvoltată de persoanele neimunizate anterior prin boală sau vaccinare. Sursa de infecție este exclusiv umana, reprezentată de bolnavul de oreion cu formă simptomatică sau asimptomatică. Nu există purtători sănătoși de virus urlian. Virusul poate fi contractat pe cale respiratorie prin picăturile lui Flugge, salivă sau prin obiecte contaminate (șervețele, batiste), iar boala (oreionul) va fi dezvoltată de toate persoanele neimunizate anterior prin boală sau vaccinare intr-o perioadă variabilă cuprinsa intre 2 si 4 săptămâni după contact.

21 Aprilie 2024

Lecția de la Babeș: Astenia de primăvară

Pentru majoritatea oamenilor, sosirea primăverii este asociată cu o stare de dispoziție bună, însă pentru alții, sosirea acestui anotimp reprezintă un cumul de manifestări fizice și psihice care debutează la începutul sezonului cald și sunt resimțite sub forma unei stări de oboseală, tristețe, lipsa de motivație epuizare și oboseală constantă. Poate fi însoțită și de o stare de melancolie sau de o ușoară depresie.

14 Aprilie 2024

Lecția de la Babeș: Norovirus

Norovirusul sau virusul Norwalk este unul dintre cele mai comune microorganisme care cauzează gastroenterită acută. Virusul a fost prima dată izolat în 1972 în contextul unui focar de infecție la o școală din Norwalk, Statele Unite ale Americii, fiind primul agent viral descoperit în etiologia bolilor diareice acute. Norovirusul afectează toate grupele de vârstă, însă produce cele mai multe îmbolnăviri și complicații la copiii mici, vârstnici și la pacienții imunodeprimați prin deshidratare severă și dezechilibre electrolitice marcate induse de pierderea de lichide.

Calea principală de transmitere este cea fecal-orală, prin consum de alimente sau apă contaminate. Transmiterea se poate face și prin aerosoli proveniți din lichidul de vărsătură, prin contactul cu obiecte și suprafețe contaminate sau direct, de la o persoană la alta.

7 Aprilie 2024

Lecția de la Babeș: Importanta istoricului familial

Evaluarea istoricului familial, în contextul afecțiunilor oncologice, reprezintă un element fundamental în stabilirea riscului de cancer al unei persoane. Această evaluare detaliată poate furniza informații esențiale cu privire la posibilitatea unei persoane de a dezvolta anumite tipuri de cancer și poate ghida deciziile medicale și preventive.

Există anumite tipuri de cancer care au o predispoziție genetică puternică, cum ar fi cancerul de sân, cancerul colorectal sau cancerul ovarian, dar și cel de prostată sau cel pancreatic, de aceea întocmirea unui istoric oncologic, și nu numai, este esențială.

31 Martie 2024

Lecția de la Babeș: Scarlatina

Scarlatina este o boală infecțioasă provocată de streptococul beta-hemolitic de grup A. Deși este adesea asociată cu copiii, scarlatina poate afecta și adulții. Boala aduce cu sine întotdeauna imunitate durabilă, pentru toată viața. Scarlatina debutează cu o febră bruscă, adesea peste 39°C, însoțită de frisoane și dureri de cap severe, dureri în gât, dureri abdominale și vărsături, mai pronunțate la copii. Un simptom caracteristic este limba cu depozite albicioase, care se desprind ușor, fiind comparată cu o "limbă de porțelan". Ulterior, apare descuamarea până la "limbă zmeurie", iar apoi epitalizarea, revenind la normal în aproximativ 14 zile.

17 Martie 2024

Lecția de la Babeș: Pneumotoraxul

Penumotoraxul reprezinta o acumulare de aer nefireasca in spatiul pleural. Spatiul pleural este reprezentat de 2 foite, cea viscerala, care acopera plamanul, si foita parietala, care acopera peretele toracic in interior. Intre cele doua foite se afla o cantiate mica fiziologica de lichid. Din cauza unor factori interni, de exemplu afectiuni pulmonare, pleurale, mediastinale, sau factori externi, traumatisme toracice, intre cele doua foite apare o cantitate de aer, mai mica sau mai mare, care poate produce tulburari respiratorii si, implicit, cardiovasculare, cu un impact major asupra pacientului.

10 Martie 2024

Lecția de la Babeș: Oscilometria de impuls

Oscilometria de impuls este o metodă non-invazivă care măsoară rezistența și elasticitatea căilor respiratorii folosind o cantitate mică de presiune pulsatorie generate de un difuzor. Cu ajutorul unui dispozitiv specializat, această tehnică monitorizează modificările de presiune și ale fluxului de aer din căile respiratorii în timpul respirației normale. Datele obținute sunt apoi analizate pentru a evalua funcția respiratorie și pentru a identifica eventualele anomalii sau afecțiuni pulmonare.

25 Februarie 2024

Lecția de la Babeș: Hemoptizia

Hemoptizia este un termen medical care descrie expectorația sângelui din tractul respirator inferior. Sursa sângerării poate fi localizată oriunde între glotă și alveolele pulmonare. În funcție de cantitatea de sânge pierdută, hemoptizia poate fi mică (sub 50 ml), medie (50-100 ml), mare (100-300 ml), masivă (peste 300 ml). De asemenea, aceasta poate fi inaugurală, de intensitate variabilă și poate fi persistentă sau recurentă.

12 Februarie 2024

Lecția de la Babeș: Sindromul de Obezitate-Hipoventilație

Obezitatea are o strânsă legătură cu o serie de complicații medicale, afectând diverse sisteme ale organismului. Complicațiile metabolice includ diabetul de tip 2, sindromul metabolic și steatoză hepatică non-alcoolică.

4 Februarie 2024

Lecția de la Babeș: Tratamentul chirurgical al obezitatii pentru vindecarea apneei in somn

Obezitatea este adesea asociata cu apneea in somn, ceea ce face ca respiratia sa fie intrerupta periodic pe durata somnului. Boala este legata de excesul ponderal in diferite grade si cu patologie pulmonara existenta, ceea ce poate duce la perturbari ale somnului. Excesul de greutate poate contribui la aparitia si agravarea acestei afectiuni.

17 Decembrie 2023

Lecția de la Babeș: Rujeola

Rujeola este extrem de contagioasă și se transmite de la o persoană la alta prin intermediul picăturilor mici de salivă sau secreții respiratorii eliberate în aer atunci când o persoană infectată tușește, strănută sau vorbește.

10 Decembrie 2023

Lecția de la Babeș: Emfizemul pulmonar

Emfizemul pulmonar reprezintă o deteriorare a țesutului pulmonar și apariția unor spații anormale, mari, în plămâni, ceea ce duce la dificultăți în respirație. Această boală afectează în special persoanele vârstnice.

3 Decembrie 2023

Lecția de la Babeș: Muscatura de porc

Pacientii care se prezinta cu plagi muscate de animale, indifierent ca sunt salbatice sau domenstice, trebuie supusi unei anamneze riguroase. Printre informatiile solicitate se numara specia animalului care a produs muscatura, tipul atacului (provocat sau neprovocat), timpul scurs din momentul producerii leziunii.

26 Noiembrie 2023

Lecția de la Babeș: Lavajul bronhoalveolar

Reprezinta o metoda diagnostica in patologia respiratorie, fiind o procedura sigura, minim invaziva, usor de realizat si, totodata, bine tolerata de catre pacient. Procedura presupune o „spalatura” a zonelor pulmonare distale, si anume a bronhiilor de calibru mic (bronhiile reprezinta ”tuburile” prin care circula aerul), si a teritoriului alveolar (alveolele reprezinta ”sacii” de aer din plamani).

24 Septembrie 2023

Lecția de la Babeș: Reabilitarea pulmonară

Reabilitarea pulmonară este un program structurat pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii cronice, cum ar fi BPOC sau astm. Reabilitarea pulmonară își propune să îmbunătățească funcția pulmonară, rezistența și forța musculară, cât și calitatea generală a vieții, prin exerciții fizice, educație medicală și sprijin terapeutic. Orice pacient cu boală pulmonară poate beneficia de un astfel de program, deoarece îmbunătățește respirația și reduce simptomele.

10 Septembrie 2023

Lecția de la Babeș: Anestezia in Chirurgia Toracica

Cele mai multe afectiuni ce necesita interventii de chirurgie toracica sunt reprezentate de neoplasmul bronhopulmonar, tumorile mediastinale sau diverse afectiuni ale esofagului.

3 Septembrie 2023

Lecția de la Babeș: Virusul West Nile

Virusul West Nile se transmite la oameni cel mai frecvent prin mușcătura unui țânțar infectat, dar sunt și excepții, rare, în care transmiterea se face prin transfuzie de sânge sau transplant de organe ori de la mama la copil în timpul sarcinii, nașterii și alăptării.

27 August 2023

Lecția de la Babeș: LEPTOSPIROZA

Leptospiroza este o boală infecțioasă acută produsă de bacteriile din genul Leptospira. Afecțiunea debutează de cele mai multe ori cu simptome asemănătoare gripei: febră mare, dureri de cap severe, frisoane, dureri musculare intense și vărsături. Unii pacienți pot prezenta icter, congestie conjunctivală sau dureri abdominale.

20 August 2023

Lecția de la Babeș: Insolația (șocul caloric sau termic)

Insolația este cea mai severă afecțiune medicală cauzată de căldură. Ea se caracterizată printr-o multitudine de tulburări cerebrale, renale, pulmonare, cardiologice, gastroenterologice, musculare apărute în urma expunerii prelungite la razele soarelui când organismul se supraîncălzește până la 40 grade Celsius sau chiar mai mult și nu poate să își scadă temperatura.

13 August 2023

Lecția de la Babeș: Evaluarea cardiaca cu ajutorul imagisticii prin rezonanta magnetica

Evaluarea cardiacă prin tehnica de rezonanță magnetică este o metodă complet non-iradiantă și non-invazivă, care ajută la obținerea unor imagini complexe și detaliate legate de morfologia, funcționalitatea și elementele structurale ale inimii.

6 August 2023

Lecția de la Babeș: Complicatii neurologice in infectia cu HIV

Infectia cu virusul imunodeficientei umane (HIV) ramane una dintre cele mai mari provocari ale sanatatii globale. Inca de la inceputul infectiei, virusul se multiplica la nivelul sistemului nervos central.

30 Iulie 2023

Lecția de la Babeș: Holera

Holera este o boală diareică cu mare potențial pandemic, care evoluează în epidemii și este produsă de bacteria Vibrio cholerae. Bacteriile trăiesc în medii acvatice, fiind atașate de alge și de cochilii.

23 Iulie 2023

Lecția de la Babeș: Manevra Heimlich

Este considerata una dintre cele mai importante manevre de salvare a unei vieti. Este tehnica ce se aplica atunci cand o persoana se ineaca cu mancare sau cu un obiect care blocheaza caile aeriene superioare, iar aceasta duce la oprirea respiratiei. Vorbim de manevra Heimlich, tehnica de prim ajutor care face diferenta intre viata si moarte.

16 Iulie 2023

Lecția de la Babeș: Evaluarea imagistica a coloanei vertebrale

Hernia de disc, devierea scoliotica, tasarile vertebrale, cifoza. Sunt cateva dintre afectiunile coloanei vertebrale ce pot fi identificate cu ajutorul imagisticii medicale. Modificarile (leziunile) degenerative ale coloanei vertebrale cresc in raport cu varsta, fiind prezente la aproximativ 90% dintre persoanele de peste 70 ani. Cu toate acestea, complicatiile neurologice apar doar la 12% din populatie.

9 Iulie 2023

Lecția de la Babeș: Trusa de medicamente pentru vacanță

Planificarea unei vacanțe poate fi o experiență plină de entuziasm, dar este crucial să nu neglijăm importanța medicamentelor în concediu.

2 Iulie 2023

Lecția de la Babeș: Călătoria imagistică a cancerului pulmonar, de la CT la biopsie pulmonară și până la PET-CT

Cancerul bronho-pulmonar reprezintă cauza principală de mortalitate oncologică la nivel mondial, cu peste 1,7 milioane de decese/an. Diagnosticarea și intervenția terapeutică precoce și corectă îmbunătățesc semnificativ rata de supraviețuire a pacienților cu cancer pulmonar, însă, de cele mai multe ori boala este identificată în stadii avansate.

25 Iunie 2023

Lecția de la Babeș: Imunoterapia in alergii

Reacțiile alergice sunt cauzate de un răspuns exagerat al sistemului nostru imunitar la ceea ce se găsește în mediul înconjurător: polen, praful din casă, păr de animale, mucegaiuri, alimente sau venin de insecte. Acestea sunt numite alergeni, iar reacțiile alergice sunt mediate de anticorpi de tip IgE. Evitarea alergenilor reprezintă managementul optim pentru bolile alergice.

18 Iunie 2023

Lecția de la Babeș: Ultrasonografia sau ecografia Doppler

Ecografia Doppler este un tip de investigație imagistică cu ajutorul căreia se poate monitoriza fluxul sangvin la nivelul arterelor și venelor. Metoda este non-invazivă și non iradiantă și permite o evaluare a morfologiei și funcționalității vaselor sanguine.

11 Iunie 2023

Lecția de la Babeș: Primul ajutor

Fiecare secunda conteaza. Viata unui om cazut in strada este in mainile celui care il gaseste si depinde de rapiditatea cu care acesta incepe manevrele de salvare. Primul ajutor de baza poate fi acordat de catre orice persoana, chiar daca nu are pregatire medicala.

4 Iunie 2023

Lecția de la Babeș: Osteodensitometria (DEXA)

Osteodensitometria este cea mai moderna si mai precisa tehnica de masurare a densitatii osoase. Cu ajutorul acesteia se poate stabili gradul de osteopenie sau de osteoporoza. Osteopenia reprezinta o afectiune asimptomatica, care arata scaderea densitatii minerale a oaselor fiind premergatoare aparitiei osteoporozei. Aceasta din urma e o afectiune cronica ce determina scaderea rezistentei osoase. Rezultatul este aparitia unui risc major de fracturi.

28 Mai 2023

Lecția de la Babeș: Infecția cu Salmonella spp.

Denumirea provine de la medicul veterinar american Daniel Salmon, care, la sfârşitul secolului al XIX-lea, a izolat din intestinul porcului prima tulpină aparţinând acestui grup taxonomic. Infecția cu Salmonella spp. este cunoscută ca salmoneloză. Salmoneloza este o boală a tractului digestiv, de etiologie bacteriană, care poate afecta atât copiii, cât și populația adultă.

21 Mai 2023

Lecția de la Babeș: RMN-ul de prostată

Este cel mai frecvent cancer în rândul bărbaților. În România, este pe locul trei, după cancerul pulmonar și cel colorectal. Poate fi, însă, depistat timpuriu, iar în acest caz, șansele de vindecare sunt ridicate. Boala este, de cele mai multe ori, asimptomatică sau are simptome nespecifice până în stadii avansate.

14 Mai 2023

Lecția de la Babeș: Infectia cu Helicobacter Pylori (HP)

Helicobacter Pylori este o bacterie ce se dezvolta in tractul digestiv, infectia fiind localizata la nivelul stomacului si a intestinului subtire. Statisticile arata ca aproximativ 60 la suta dintre adultii din intreaga lume se confrunta cu aceasta infectie, si asta pentru ca mediul acid al tractului digestiv este favorabil pentru dezvoltarea bacteriei.

Lecția de la Babeș: Colangio-RMN - investigatia ce permite diagnosticarea afectiunilor hepato-biliare

Colangio-RMN (colangiopancreatografia prin rezonanta magnetica) reprezinta o investigatie imagistica non-invaziva, neiradianta, utila in examinarea patologiilor sistemului biliar si pancreatic, ce include ficatul, vezica si caile biliare, canalul pancreatic si pancreasul.

30 Aprilie 2023

Lecția de la Babeș: Nodulii tiroidieni

Nodulii tiroidieni sunt reprezentati de o crestere anormala a celulelor la nivelul glandei tiroide. Aproape 5% din nodulii tiroidieni sunt maligni, restul de 95% neprezentand pericolul unei afectiuni oncologice.

2 Aprilie 2023

Lecția de la Babeș: Postul intermitent (Intermittent fasting)

Ce este postul intermitent? Postul intermitent presupune alternarea perioadelor in care poti manca “normal” cu perioadele in care te abtii complet sau partial de la mancare.

26 Martie 2023

Lecția de la Babeș: Radiațiile, între riscuri și beneficii

Radiația poate fi descrisă, cel mai simplu, ca o energie emisă de o sursă și transmisă în spațiu sub formă de unde sau particule. În viața de zi cu zi, ne întâlnim atât cu radiații ionizante, cât și neionizante. Radio-ul, TV-ul, cuptorul cu microunde, aparatul radar, aparatele de iluminat sau dispozitivul cu senzori infraroșii sunt radiații neionizante. Radiațiile X, ultravioletele și radiațiile gamma sunt considerate radiații ionizante.

19 Martie 2023

Lecția de la Babeș: Alergiile primaverii

Incidenta bolilor alergice legate de expunerea la polen s-a marit considerabil in ultimii zece ani, din cauza cresterii ratelor de sensibilizare. Unele specii invazive prezinta riscuri pentru sanatate, fiind necesare masuri speciale de ingrijire a terenurilor, de intretinere a zonelor publice sau de eradicare, de exemplu ambrozia, precum si o mai buna informare a publicului.

12 Martie 2023

Lecția de la Babeș: Ecografia toracică

Ecografia toracică este o metodă non-iradiantă ce utilizează ultrasunetele pentru producerea de imagini care fac posibilă evaluarea pacientului cu simptome respiratorii. Aceasta este diferită de radiografie sau tomografia computerizată (CT) pulmonară care utilizează razele X pentru a examina toracele unui pacient.

5 Martie 2023

Lecția de la Babeș: Cum poti face un RMN in siguranta daca ai un dispozitiv cardiac

Odata cu dezvoltarea tehnologiei, dispozitivele implantabile au devenit tot mai des intalnite in practica medicala moderna. Boli, care pana acum 30-40 de ani insemnau o condamnare la moarte sau la chinuri indurate ani in sir, pot fi astazi vindecate sau impactul lor asupra calitatii vietii pacientului poate fi mult redus.

26 Februarie 2023

Lecția de la Babeș: Diferentele dintre rujeola, varicela si scarlatina

Rujeola sau pojarul, varicela sau varsatul de vant si scarlatina sunt trei dintre cele mai contagioase boli. Majoritatea dintre noi am trecut prin ele in timpul copilariei.

19 Februarie 2023

Lecția de la Babeș: Mamografia

Cancerul de san este cea mai frecventa malignitate la femei. Supravietuirea la 5 ani este de 99%, cand e descoperit in stadiul incipient (leziune localizata doar la san), respectiv de 86% pentru forma extinsa regional la nivelul axilei. Insa, depistat in forma metastatica, supravietuirea poate sa scada si la 30%.

13 Februarie 2023

Lecția de la Babeș: Masuri de dezinfectie la locul de munca si acasa

Spatiile de la serviciu, dar si cele in care locuim trebuie igienizate la un anumit interval de timp pentru a nu constitui un factor de risc.

5 Februarie 2023

Lecția de la Babeș: Imunoprofilaxia infectiilor respiratorii

Imunoprofilaxia poate fi definita ca fiind prevenirea unei boli contagioase prin administrarea unor vaccinuri, a unor seruri specifice. Vorbim de medicina preventiva. Vaccinurile determina un raspuns al persoanei imunizate ce poate preveni aparitia bolii sau, in unele cazuri, manifestarea unei forme usoare de boala.

29 Ianuarie 2023

Lecția de la Babeș: Remedii naturale si alimente necesare intaririi sistemului imunitar

Sistemul imunitar este cel care protejeaza organismul de infectii. Prin urmare, o persoana cu un sistem imunitar slab poate fi mai predispusa la infectii frecvente.

22 Ianuarie 2023

Lecția de la Babeș: Excesul alimentar in perioada sarbatorilor

Sarbatorile de iarna, la romani, se caracterizeaza din punct de vedere alimentar prin frecvente excese, cel mai adesea de ordin cantitativ. Consumul combinat de alimente ce au la baza carnea de porc (piftie, carnati, caltabosi etc) produsele lactate cu continut crescut de grasimi (smantana, unt, branza ) si, nu in ultimul rand, consumul excesiv de alcool cauzeaza manifestari ce pot lua aspectul unei simple indigestii, dar pot si trimite persoana in cauza in serviciul medical de urgenta.

12 Decembrie 2022

Lecția de la Babeș: Hernia hiatala si abordul ei laparoscopic

Hernia hiatala poate fi explicata ca fiind „alunecarea“ unei parti a stomacului din cavitatea abdominala in torace, printr-un orificiu care se afla in muschiul diafragmei (hiatus). Hernia hiatala poate aparea la orice varsta, dar cel mai adesea poate fi intalnita la persoanele de peste 50 de ani.

5 Decembrie 2022

Lecția de la Babeș: Fibroza chistică

Fibroza chistică, sau mucoviscidoza, este cea mai frecventă boală genetică monogenică (o singură genă afectată). Mutația genetică determină producția de mucus vâscos la nivelul bronhiilor și a sistemului digestiv, cu apariția bronșiectaziilor ...

27 Noiembrie 2022

Lecția de la Babeș: Rujeola

Rujeola este o boala infectioasa, foarte contagioasa, produsa de virusul rujeolic. Este o boala a copilariei. Boala se transmite de la om la om. Persoana infectata poate raspandi virusul fara sa fie constienta de acest lucru. Practic, NU exista purtator sanatos de virus rujeolic. Calea de transmitere este respiratorie, prin picaturi de saliva, stranut, tuse.

20 Noiembrie 2022

Lecția de la Babeș: Meningita

Meningita este inflamatia meningelui/spatiului subarahnoidian (spatiul intre foitele interne care invelesc creierul si maduva spinarii). Encefalita este inflamatia parenchimului cerebral (creier). Cele doua entitati: meningita si encefalita pot fi boli separate, dar uneori sunt inflamate ambele segmente si diagnosticul este de meningoencefalita.

13 Noiembrie 2022

Lecția de la Babeș: Boala bronșiectazică

Boala bronșiectazică (BB) este o afecțiune pulmonară cronică ce se definește prin coexistența alterării anatomice la nivel pulmonar cu o simptomatologie clinică specifică. Alterarea anatomică se referă la dilatarea anormală, permanentă și evolutivă a bronhiilor de calibru mediu.

7 Noiembrie 2022

Lecția de la Babeș: Insuficienta respiratorie

Sistemul respirator are mai multe functii cheie la nivelul organismului, una dintre acestea fiind schimbul adecvat de gaze.

30 Octombrie 2022

Lecția de la Babeș: Socul Anafilactic

Socul anafilactic sau anafilaxia este o reactie alergica severa, care poate pune viata in pericol. Poate aparea la cateva secunde sau minute dupa expunerea la o substanta alergica.

23 Octombrie 2022

Lecția de la Babeș: Bronsita acuta

Bronsita acuta este generata cel mai adesea de o infectie virala, rareori bacteriana, si cel mai frecvent poate fi intalnita la pacientii cu varste extreme si la fumatori. Boala se manifesta printr-o inflamatie acuta a bronsiilor.

16 Octombrie 2022

Lecția de la Babeș: Sarcoidoza

Sarcoidoza este o boala inflamatorie cronica granulomatoasa care afecteaza in primul rand plamanii, desi implicarea mai multor organe este frecventa. Etiologia sarcoidozei nu este clara; cu toate acestea, factorii genetici si de mediu joaca un rol in dezvoltarea bolii.

9 Octombrie 2022

Lecția de la Babeș: Scarlatina

Scarlatina reprezinta o boala infectocontagioasa acuta a copilariei (intalnita frecvent la copiii cu varsta mai mica de 10 ani). Boala este determinata de anumite tulpini toxigene de Streptococ B hemolitic, de grup A, si se manifesta clinic prin exantem (pete punctiforme sau miliare rosii, congestive, cu diametrul sub 1 cm, uneori usor reliefate), enantem (eruptie tegumentara, bucala sau faringiana), febra, totul insotit de o alterare a starii generale de sanatate.

2 Octombrie 2022

Lecția de la Babeș: Abcesul pulmonar

Un abces pulmonar este o cavitate plină de material purulent în plămân, înconjurată de țesut inflamat. De obicei, acesta rezultă din aspirația în plămâni a bacteriilor care trăiesc în mod normal în faringe sau în cavitatea bucală, în special în șanțul gingival, ceea ce duce la o infecție. Abcesul pulmonar poate fi dificil de tratat și poate pune viața în pericol.

25 Septembrie 2022

Lecția de la Babeș: Infectia cu virusul West Nile

West Nile este un virus cu un ciclu de viata ce implica transmiterea la om prin intermediul tantarului. 1% dintre persoanele infectate cu virusul West Nile prezinta manifestari serioase, cu morbiditate si mortalitate crescuta la cele de peste 50 ani. Este o cauza frecventa de boala febrila, fara afectarea sistemului nervos central.

18 Septembrie 2022

Lecția de la Babeș: Varicela

Varicela sau ”varsatul de vant” este o boala infectioasa foarte contagioasa, cauzata de virusul varicelo-zosterian. Virusul se transmite prin contactul direct cu secretiile respiratorii care provin de la bolnavii cu varicela sau prin contact cu continutul leziunilor cutanate veziculoase.

11 Septembrie 2022

Lecția de la Babeș: Pneumonia interstitiala atipica

Pneumonia interstitiala atipica reprezinta o infectie a interstitiului pulmonar, adica a spatiului dintre membrana alveolara si vasele de sange. Cel mai frecvent boala este cauzata de virusuri (respirator, rujeolic, rubeolic, citomegalic, sincitial, dar si de adenovirus).

4 Septembrie 2022

Lecția de la Babeș: Difteria

Difteria este o boală infecțioasă acută și transmisibilă, provocată de Corynebacterium diphteriae. Difteria este răspândită pe întregul glob. În regiunile tropicale, domină formele cutanate și inaparente (asimptomatice), iar în regiunile temperate domină angina și crupul difteric sever.

28 August 2022

Lecția de la Babeș: Hepatoprotectoarele

Ficatul este unul dintre organele vitale ale omului, cu importante funcții metabolice și de detoxifiere. Unele medicamente care se administrează pacienților sunt descrise ca fiind agenți hepatotoxici (anumite antibiotice, medicamente folosite în chimioterapie sau imunosupresivele, medicamentele antiretrovirale și antituberculoase, etc.). Acestea își exercită efectele dăunătoare asupra țesutului hepatic dând naștere unor specii reactive intermediare de oxigen care, după epuizarea depozitului hepatic de antioxidanți, duc la afectarea ficatului.

21 August 2022

Lecția de la Babeș: Tuberculoza

Ani la rând s-a crezut că tuberculoza poate fi controlată, chiar eradicată, datorită medicamentelor moderne, a serviciilor de sănătate îmbunătăţite şi a condiţiilor de igienă. Ca urmare a pandemiei COVID-19, însă, pe fondul restricțiilor sanitare și a unui sistem imunitar scăzut, s-a constatat o reapariţie, în toată lumea, a formelor grave de tuberculoză pulmonară, inclusiv dezvoltarea unor forme cu rezistenţă la antibiotice.

14 August 2022

Lecția de la Babeș: Obezitatea adultului

Din cauza prevalenței sale în continuă creștere, a complicațiilor sale multiple și extrem de severe, precum și a dificultilor întâmpinate în prevenirea și tratatea ei, obezitatea reprezintă o mare problemă de sănătate publică și o provocare pentru sistemele de sănătate publică, atât la nivel mondial, cât și la nivel național.

7 August 2022

Lecția de la Babeș: Regimul alimentar în boala gastrointenstinală

Boala gastrointestinală acută infecțioasă este una dintre principalele cauze de îmbolnăvire la nivel mondial și se caracterizează prin modificări care apar la nivel de tract digestiv (stomac, intestin subțire, colon). Aceste modificări pot fi cauzate de virusuri (de exemplu rotavirus, adenovirus, norovirus sau enterovirusuri), bacterii (de exemplu salmonella, E.coli, stafilococ auriu), paraziți sau toxinele produse de aceste microorganisme infecțioase.

31 Iulie 2022

Lecția de la Babeș: Bolile tropicale

Bolile infecţioase tropicale sunt afecțiuni care apar în zonele tropicale şi subtropicale ale lumii. Turiștii care călătoresc în țări exotice, ar trebui să-și ia măsuri suplimentare de precauție, întrucât bolile tropicale pot fi contactate cu ușurință în aceste destinații. La nivel mondial, cele mai întâlnite afecțiuni asociate cu turismul internaţional sunt febra Dengue, malaria, febra galbenă și febra tifoidă.

17 Iulie 2022

Lecția de la Babeș: Oxigenoterapia

Celulele organismului au nevoie de oxigen pentru a produce energie, iar acesta este preluat din aerul respirat. Oxigenul pătrunde din plamani în sânge și, pe calea circulatiei sangvine, se deplasează către organe și țesuturi. Anumite afecțiuni pot scădea nivelul oxigenului circulant, iar aceasta va conduce la instalarea unor simptome precum senzația de lipsă de aer(dispnee) sau respirație ineficientă, oboseală ori starea de confuzie. În final, se pot produce modificări care deteriorează structurile și funcțiile organismului. Terapia cu oxigen poate contracara aceste neajunsuri.

10 Iulie 2022

Lecția de la Babeș: Boala sărutului sau Mononucleoza infecțioasă

Mononucleoza infecţioasă, cunoscută şi sub denumirea de “boala sărutului” sau “mono”, este o afecţiune infecţioasă virală, determinată în principal de virusul Epstein-Barr (care face parte din familia mare a herpesvirusurilor). În România acest virus determină boala acută febrilă benignă, spre deosebire de ţările tropicale unde produce şi afecţiuni maligne (limfom Burkitt, carcinom nazo-faringian).

3 Iulie 2022

Lecția de la Babeș: Infecția cu clostridium

Clostridioides difficile (cunoscut anterior ca și Clostridium difficile) este un bacil (bacterie) prezent în flora microbiană normală a intestinului subțire. Infecția se manifestă doar în anumite condiții, cele mai frecvente fiind: consumul excesiv de antibiotice – care distrug flora intestinală normală, imunosupresia, intervenții chirurgicale la nivelul tubului digestiv, de rezecție a unor segmente de tub digestiv din tranzitul digestiv normal și crearea unor condiții favorabile dezvoltării acestuia, tratamentul cu citostatice sau administrarea de laxative în exces.

26 Iunie 2022

Lecția de la Babeș: Monitorizarea tensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială este, poate, cea mai frecventă patologie întâlnită în cabinetul de cardiologie. Adeseori ignorată pentru că, vorba multora, nu doare, hipertensiunea arterială este responsabilă de un număr însemnat de cazuri de accident vascular cerebral, infarct miocardic acut, insuficiență renală în stadiu avansat și nu în ultimul rând, de numeroase decese.

19 Iunie 2022

Lecția de la Babeș: pregătirea pacientului pentru operație

Pregătirea preanestezică sau preoperatorie este foarte importantă, însemnând o evaluare complexă a pacientului ce urmează a fi supus unei intervenții chirurgicale.

12 Iunie 2022

Lecția de la Babeș: alergiile de sezon

Rino-conjunctivita alergică este o problemă de sănătate semnificativă din cauza încărcăturii simptomelor, precum și a impactului acesteia asupra calității vieții populației afectate. De asemenea, implică o povară economică mare.

5 Iunie 2022

Lecția de la Babeș: Apa la plămâni (pleurezia)

Ce este pleurezia sau "apa la plămâni"? Înseamnă formarea de lichid în exces față de normal între plămân și peretele toracic (format din coaste, muschi, vase de sânge etc).

29 Mai 2022

Lecția de la Babeș: Praful Saharian

În fiecare an ne confruntăm cu cel puțin două episoade de praf saharian care ajunge în România adus de curenții din Nordul Africii. Nisipul fin din componența norului de praf conține magneziu, fier, calciu și granule de fosfor, chiar și mercur. Expunerea la acest praf este nocivă pentru sănătate.

22 Mai 2022

Lecția de la Babeș: Probioticele

Probioticele sunt microorganisme vii care, administrate în cantitate adecvată, asigură multiple beneficii pentru sănătate. Etimologic, termenul probiotic este derivat din limba greacă, însemnând „pentru viață”.

13 Mai 2022

Lecția de la Babeș: Anemia prin deficit de fier

Anemia prin deficit de fier sau anemia feriprivă, cea mai raspândită formă de anemie, este cauzată de un nivel scazut al fierului în organism. Fierul e necesar în producerea energiei, utilizarea oxigenului și proliferarea celulară, regăsindu-se în hemoglobina și în depozitele de fier ca feritina și hemosiderina.

Lecția de la Babeș: Sfaturi practice în caz de mușcătură de căpușă

Căpușele sunt paraziți externi. Se hrănesc cu sângele corpului gazdă (om sau diverse animale). În lume se cunosc sute de specii de căpușe, dar în România au fost identificate 30. Trebuie spus, însă, că doar câteva din acestea transmit boli oamenilor. În țară noastră specia cea mai frecvența este Ixodes Ricinus.

Lecția de la Babeș: Cura salină

România are nu doar cea mai mare salină din Europa, cea de la Slănic Prahova, care are cel mai pur aer de pe planetă, dar se numară și printre țările cu cele mai multe saline de pe continent. Dincolo de frumusețea adâncurilor de sare, liniștea locurilor și aerul nepoluat, salinele pot oferi și un tratament adjuvant pentru pacienții cu boli pulmonare sau alergii.

14 Aprilie 2022

Lecția de la Babeș: Camera copilului

Indiferent de anotimp, temperatura în camera de somn a copilului, fie că este bebeluș, fie că este mai mare, trebuie să fie de 20-24 grade Celsius. Este invers proportională cu gradul umidității. Persoanele care se află într-o încăpere unde umezeala are un nivel mai ridicat, simt confort chiar și la temperaturi mai scăzute.

9 Aprilie 2022

Lecția de la Babeș: Boala zgârieturii de pisică

Boala zgârieturii de pisică, ce e cunoscută și sub denumirea de boala ghearelor de pisică sau limfoadenita subacută regională, este cauzată de infecția cu bacteria Bartonella Henselae, care este prezentă în saliva pisicii.

1 Aprilie 2022

Lecția de la Babeș: Steatoză hepatică (ficatul gras)

Este știut faptul că ficatul este al doilea cel mai mare organ din organismul uman. Funcțiile lui sunt complexe, însă, în principal, el procesează alimente și băuturi pentru a obține nutrienți, stochează energia și filtrează substanțele toxice pentru organism.

26 Martie 2022

Lecția de la Babeș: Botulismul

Bunicii noștri știau despre botulism, așa cum știau și de alte boli foarte grave: rabia sau turbarea, tetanosul, cărbunele sau antraxul.

19 Martie 2022

Lecția de la Babeș: Postul, sănătos sau dăunător?

Postul alimentar este cunoscut de mii de ani de către oameni și ținut cu diverse motivații, de la dimensiunea religioasă până la cea de menținere a sănătății sau de detoxifiere a organismului.

10 Martie 2022

Lecția de la Babeș: Infecțiile cu transmitere sexuală

Infecţiile cu transmitere sexuală reprezintă un spectru larg de afecţiuni care pot fi provocate de contactul sexual neprotejat, dar şi preluate prin sȃnge sau de la mamă la făt.

6 Martie 2022

Lecția de la Babeș: Stres – Anxietate – Burnout

Expunerea la stres constant şi prelungit cauzat de sarcini multiple, termene limită, relaţii tensionate, program de muncă prelungit şi lipsa odihnei. Toate acestea conduc la apariţia a ceea ce numim anxietate.

27 Februarie 2022

Lecția de la Babeș: Cum suntem apărați de infecțiile gastro-intestinale?

Infecţiile gastro-intestinale reprezintă un grup de afecţiuni care au cauze variate determinate de bacterii, virusuri, paraziţi, dar şi de toxinele acestora, care se caracterizează prin modificări la nivelul tractului digestiv. La producerea infecţiilor gastro-intestinale contribuie perturbarea echilibrului dintre factorii de apărare ai organismului şi factorii de agresiune ai microorganismelor.

18 Februarie 2022

Lecția de la Babeș: Lombosciatica

Lombosciatica este cea mai frecventă nevralgie spinală întâlnită, de intensitate progresivă, uneori hiperalgică, care determină pacienții să solicite asistență medicală de specialitate, uneori chiar și în regim de urgență.

11 Februarie 2022

Lecția de la Babeș: Tusea

Tusea este un simptom experimentat de fiecare dintre noi ȋn cursul vieţii. Este un mecanism de protecție esențial care asigură îndepărtarea mucusului, a noxelor și a patogenilor infecțioşi de la nivelul laringelui, traheei și a bronhiilor mari. Tusea poate fi, de asemenea, un semn de boală pulmonarǎ sau extrapulmonarǎ, fiind unul dintre cele mai frecvente motive pentru care pacienţii se adreseazǎ medicinei primare. 40% din solicitǎrile consulturilor pneumologice sunt din pricina tusei.

6 Februarie 2022

Lecția de la Babeș: Ce sunt vaccinurile și care este rolul lor la vârsta copilăriei

Vaccinarea salvează anual peste 3 milioane de oameni. Vaccinarea la timp a copiilor este esențială. Copiii mai mici de 5 ani sunt deosebit de sensibili la boli, deoarece sistemul lor imunitar nu și-a construit apărarea necesară pentru a lupta împotriva infecțiilor. Ei au un risc major de a face o formă gravă de boală care poate duce la spitalizare sau deces.

26 Ianuarie 2022

Lecția de la Babeș: Hipertensiunea arterială

Hipertensiunea arterială este una dintre cele mai frecvente boli cardiovasculare, afectând până la 45% din populația adultă a globului. Rareori singură, hipertensiunea arterială este însoțită frecvent de alte afecțiuni precum obezitate, creșterea valorilor colesterolului sau a glicemiei serice, toate acestea însemnând, de fapt, un risc mai mare de a suferi mai târziu de infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral. Și toate acestea, adesea, asimptomatic. Hipertensiunea arterială nu doare până e prea târziu.

17 Decembrie 2021

Lecția de la Babeș: Gripa

Gripa face parte din categoria bolilor virale respiratorii. Este o boală infecto-contagioasă produsă de virusurile gripale (Influenta A, B și C) și paragripale și are un caracter sezonier, manifestându-se în anotimpul rece. Gripa este diferită de o răceală și poate avea forme ușoare, moderate, dar și severe, putând duce chiar și la deces, dacă nu este tratată la timp.

12 Decembrie 2021

Lecția de la Babeș: Trichineloza

Trichineloza este o boală parazitară produsă de trichinella spiralis, un nematod (vierme cilindric) ce ajunge în corpul uman prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, provenită de la animale infestate, cel mai frecvent porci, mistreți sau urși.

3 Decembrie 2021

Lecția de la Babeș: Cancerul bronhopulmonar

Cancerul pulmonar reprezintă o tumoră malignă localizată la nivelul plămânilor cu originea în celulele bronșice. La nivel mondial, cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de neoplasm, atât ca incidență, cât și ca mortalitate, depășind chiar și cancerul de sân la femei și pe cel de prostată la bărbați.

28 Noiembrie 2021

Lecția de la Babeș: Infecția cu HIV

Infecția cu virusul imunodeficienței umane este o afecțiune contagioasă, caracterizată printr-o evoluție stadială, cu semne inițiale de infecție acută, clinic reversibile, urmate de o lungă perioadă de latență, cu o stare de sănătate aparentă și cu reexprimare clinică finală, progresivă.

18 Noiembrie 2021

Lecția de la Babeș: Pregătirea pacientului pentru analize de laborator

Efectuarea de analize medicale oferă informații privind starea actuală de sănătate a pacientului, despre funcționalitatea diferitelor organe și contribuie la susținerea diagnosticului împreună cu datele furnizate de examenul clinic și anamneza specifică.

12 Noiembrie 2021

Lecția de la Babeș: Supradoza de vitamine

Vitaminele sunt principalii catalizatori ai multiplelor reacții care au loc în mod continuu la nivelul organismului uman, asigurând o bună funcționare a acestuia. Din cauza faptului că majoritatea vitaminelor pot fi cumpărate fără o prescripție medicală, tendința de auto-administrare de multivitamine a crescut substanțial, în special în perioada pandemică.

4 Noiembrie 2021

Lecția de la Babeș: Hemoptizia

Hemoptizia reprezintă o sângerare la nivelul căilor respiratorii inferioare, manifestată prin eliminarea unei expectorații cu sânge roșu deschis, spumos, printr-un acces de tuse. Aceasta poate fi unică sau multiplă, în cantitate variabilă, de la câteva firișoare de sânge amestecate cu spută până la cantități mari, de 300 de mililitri de sânge, pe parcursul unei zile.

29 Octombrie 2021

Lecția de la Babeș: Astmul bronșic

Astmul bronșic este o boală respiratorie cronică, frecventă, cu potențial sever, cel mai adesea subdiagnosticată. De cele mai multe ori există un alergen declanșator, dar care adesea este dificil de recunoscut. Prevalența astmului bronșic a crescut în ultimii 30 de ani, în special în țările dezvoltate, aproximativ 10-12% dintre adulți și 15% dintre copii fiind afectați la nivel global. În România, incidența este estimată a fi în rândurile a 5-7% din populație.

21 Octombrie 2021

Lecția de la Babeș: Meningita

Meningita este caracterizată prin inflamația membranelor protectoare care învelesc creierul și măduva spinării. Meningita poate fi infecțioasă (neuroinfectie) cauzată de: virusuri (gripale, herpetice, enterovirusuri, urlian, rujeolic, varicelo-zosterian, HIV, etc), bacterii (meningococi, pneumococi, staphilococi, haemophilus, etc), fungi (candida, cryptococ, aspergillius, etc), paraziți (toxoplasma, plasmodium, trichinella, etc); dar poate fi și de cauză non-infecțioasă (neoplazii, boli autoimune, vasculite, unele medicamente, etc).

14 Octombrie 2021

Lecția de la Babeș: Autoexaminarea sânilor

Autoexaminarea sânilor și investigațiile imagistice pot duce la depistarea precoce a cancerului de sân. În fiecare an, în Uniunea Europeană sunt depistate aproape 400.000 de noi cazuri. În Romania, peste 6000 de femei sunt diagnosticate cu această maladie an de an. Depistarea cancerului într-o formă incipientă duce la o rată de supraviețuire de peste 95%.

8 Octombrie 2021

Lecția de la Babeș: TUBERCULOZA (TB)

Tuberculoza, cunoscută și sub numele de “TBC”, „ftizie” sau „oftică”, este o boală infecțioasă și contagioasă, fiind produsă de o bacterie numită Mycobacterium tuberculosis sau bacilul Koch, care afectează, de obicei, plămânii (peste 90% din cazuri), dar poate afecta și alte organe (rinichii, pielea, sistemul nervos, ganglionii, oasele și articulațiile etc.).

23 Septembrie 2021

Lecția de la Babeș: Hepatita

Hepatita este o boală infecțioasă cu un procent ridicat de transmitere. Cele mai frecvente sunt hepatitele A, B, C si D, cauzate de virusuri hepatice. Prevalența (numărul de cazuri la 100 de persoane) este cuprinsă între 3 la sută, la hepatita C, si 8 la sută, la hepatita B.

16 Septembrie 2021

Lecția de la Babeș: Alergia la ambrozie

În ultimii ani se constată o explozie a numărului persoanelor alergice la ambrozie. Datele statistice arată că peste 2,5 milioane de români sunt alergici la ambrozie. Aproximativ 1 din 5 persoane s-au sensibilizat la acest polen. Pentru cei care sunt predispuși să dezvolte alergii, formele pot să fie severe.

9 Septembrie 2021

Lecția de la Babeș: Tetanosul

Tetanosul este o boală infecțioasă dată de un microb anaerob (Clostridium tetani) care trăiește sub formă de spori pe sol. Odată ajuns într-o plaga care nu este oxigenată suficient, cum sunt de exemplu plăgile prin mușcătura de câine, sporii se modifică și trec în formă vegetativă, iar microbul începe să se multiplice în rană, eliberând o toxină care pătrunde în circulația sanguină și produce tetanosul.

2 Septembrie 2021