Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

Lecția de la Babeș: Probioticele

Probioticele sunt microorganisme vii care, administrate în cantitate adecvată, asigură multiple beneficii pentru sănătate. Etimologic, termenul probiotic este derivat din limba greacă, însemnând „pentru viață”.

13 Mai 2022

Lecția de la Babeș: Anemia prin deficit de fier

Anemia prin deficit de fier sau anemia feriprivă, cea mai raspândită formă de anemie, este cauzată de un nivel scazut al fierului în organism. Fierul e necesar în producerea energiei, utilizarea oxigenului și proliferarea celulară, regăsindu-se în hemoglobina și în depozitele de fier ca feritina și hemosiderina.

Lecția de la Babeș: Sfaturi practice în caz de mușcătură de căpușă

Căpușele sunt paraziți externi. Se hrănesc cu sângele corpului gazdă (om sau diverse animale). În lume se cunosc sute de specii de căpușe, dar în România au fost identificate 30. Trebuie spus, însă, că doar câteva din acestea transmit boli oamenilor. În țară noastră specia cea mai frecvența este Ixodes Ricinus.

Lecția de la Babeș: Cura salină

România are nu doar cea mai mare salină din Europa, cea de la Slănic Prahova, care are cel mai pur aer de pe planetă, dar se numară și printre țările cu cele mai multe saline de pe continent. Dincolo de frumusețea adâncurilor de sare, liniștea locurilor și aerul nepoluat, salinele pot oferi și un tratament adjuvant pentru pacienții cu boli pulmonare sau alergii.

14 Aprilie 2022

Lecția de la Babeș: Camera copilului

Indiferent de anotimp, temperatura în camera de somn a copilului, fie că este bebeluș, fie că este mai mare, trebuie să fie de 20-24 grade Celsius. Este invers proportională cu gradul umidității. Persoanele care se află într-o încăpere unde umezeala are un nivel mai ridicat, simt confort chiar și la temperaturi mai scăzute.

9 Aprilie 2022

Lecția de la Babeș: Boala zgârieturii de pisică

Boala zgârieturii de pisică, ce e cunoscută și sub denumirea de boala ghearelor de pisică sau limfoadenita subacută regională, este cauzată de infecția cu bacteria Bartonella Henselae, care este prezentă în saliva pisicii.

1 Aprilie 2022

Lecția de la Babeș: Steatoză hepatică (ficatul gras)

Este știut faptul că ficatul este al doilea cel mai mare organ din organismul uman. Funcțiile lui sunt complexe, însă, în principal, el procesează alimente și băuturi pentru a obține nutrienți, stochează energia și filtrează substanțele toxice pentru organism.

26 Martie 2022

Lecția de la Babeș: Botulismul

Bunicii noștri știau despre botulism, așa cum știau și de alte boli foarte grave: rabia sau turbarea, tetanosul, cărbunele sau antraxul.

19 Martie 2022

Lecția de la Babeș: Postul, sănătos sau dăunător?

Postul alimentar este cunoscut de mii de ani de către oameni și ținut cu diverse motivații, de la dimensiunea religioasă până la cea de menținere a sănătății sau de detoxifiere a organismului.

10 Martie 2022

Lecția de la Babeș: Infecțiile cu transmitere sexuală

Infecţiile cu transmitere sexuală reprezintă un spectru larg de afecţiuni care pot fi provocate de contactul sexual neprotejat, dar şi preluate prin sȃnge sau de la mamă la făt.

6 Martie 2022

Lecția de la Babeș: Stres – Anxietate – Burnout

Expunerea la stres constant şi prelungit cauzat de sarcini multiple, termene limită, relaţii tensionate, program de muncă prelungit şi lipsa odihnei. Toate acestea conduc la apariţia a ceea ce numim anxietate.

27 Februarie 2022

Lecția de la Babeș: Cum suntem apărați de infecțiile gastro-intestinale?

Infecţiile gastro-intestinale reprezintă un grup de afecţiuni care au cauze variate determinate de bacterii, virusuri, paraziţi, dar şi de toxinele acestora, care se caracterizează prin modificări la nivelul tractului digestiv. La producerea infecţiilor gastro-intestinale contribuie perturbarea echilibrului dintre factorii de apărare ai organismului şi factorii de agresiune ai microorganismelor.

18 Februarie 2022

Lecția de la Babeș: Lombosciatica

Lombosciatica este cea mai frecventă nevralgie spinală întâlnită, de intensitate progresivă, uneori hiperalgică, care determină pacienții să solicite asistență medicală de specialitate, uneori chiar și în regim de urgență.

11 Februarie 2022

Lecția de la Babeș: Tusea

Tusea este un simptom experimentat de fiecare dintre noi ȋn cursul vieţii. Este un mecanism de protecție esențial care asigură îndepărtarea mucusului, a noxelor și a patogenilor infecțioşi de la nivelul laringelui, traheei și a bronhiilor mari. Tusea poate fi, de asemenea, un semn de boală pulmonarǎ sau extrapulmonarǎ, fiind unul dintre cele mai frecvente motive pentru care pacienţii se adreseazǎ medicinei primare. 40% din solicitǎrile consulturilor pneumologice sunt din pricina tusei.

6 Februarie 2022

Lecția de la Babeș: Ce sunt vaccinurile și care este rolul lor la vârsta copilăriei

Vaccinarea salvează anual peste 3 milioane de oameni. Vaccinarea la timp a copiilor este esențială. Copiii mai mici de 5 ani sunt deosebit de sensibili la boli, deoarece sistemul lor imunitar nu și-a construit apărarea necesară pentru a lupta împotriva infecțiilor. Ei au un risc major de a face o formă gravă de boală care poate duce la spitalizare sau deces.

26 Ianuarie 2022

Lecția de la Babeș: Hipertensiunea arterială

Hipertensiunea arterială este una dintre cele mai frecvente boli cardiovasculare, afectând până la 45% din populația adultă a globului. Rareori singură, hipertensiunea arterială este însoțită frecvent de alte afecțiuni precum obezitate, creșterea valorilor colesterolului sau a glicemiei serice, toate acestea însemnând, de fapt, un risc mai mare de a suferi mai târziu de infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral. Și toate acestea, adesea, asimptomatic. Hipertensiunea arterială nu doare până e prea târziu.

17 Decembrie 2021

Lecția de la Babeș: Gripa

Gripa face parte din categoria bolilor virale respiratorii. Este o boală infecto-contagioasă produsă de virusurile gripale (Influenta A, B și C) și paragripale și are un caracter sezonier, manifestându-se în anotimpul rece. Gripa este diferită de o răceală și poate avea forme ușoare, moderate, dar și severe, putând duce chiar și la deces, dacă nu este tratată la timp.

12 Decembrie 2021

Lecția de la Babeș: Trichineloza

Trichineloza este o boală parazitară produsă de trichinella spiralis, un nematod (vierme cilindric) ce ajunge în corpul uman prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, provenită de la animale infestate, cel mai frecvent porci, mistreți sau urși.

3 Decembrie 2021

Lecția de la Babeș: Cancerul bronhopulmonar

Cancerul pulmonar reprezintă o tumoră malignă localizată la nivelul plămânilor cu originea în celulele bronșice. La nivel mondial, cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de neoplasm, atât ca incidență, cât și ca mortalitate, depășind chiar și cancerul de sân la femei și pe cel de prostată la bărbați.

28 Noiembrie 2021

Lecția de la Babeș: Infecția cu HIV

Infecția cu virusul imunodeficienței umane este o afecțiune contagioasă, caracterizată printr-o evoluție stadială, cu semne inițiale de infecție acută, clinic reversibile, urmate de o lungă perioadă de latență, cu o stare de sănătate aparentă și cu reexprimare clinică finală, progresivă.

18 Noiembrie 2021

Lecția de la Babeș: Pregătirea pacientului pentru analize de laborator

Efectuarea de analize medicale oferă informații privind starea actuală de sănătate a pacientului, despre funcționalitatea diferitelor organe și contribuie la susținerea diagnosticului împreună cu datele furnizate de examenul clinic și anamneza specifică.

12 Noiembrie 2021

Lecția de la Babeș: Supradoza de vitamine

Vitaminele sunt principalii catalizatori ai multiplelor reacții care au loc în mod continuu la nivelul organismului uman, asigurând o bună funcționare a acestuia. Din cauza faptului că majoritatea vitaminelor pot fi cumpărate fără o prescripție medicală, tendința de auto-administrare de multivitamine a crescut substanțial, în special în perioada pandemică.

4 Noiembrie 2021

Lecția de la Babeș: Hemoptizia

Hemoptizia reprezintă o sângerare la nivelul căilor respiratorii inferioare, manifestată prin eliminarea unei expectorații cu sânge roșu deschis, spumos, printr-un acces de tuse. Aceasta poate fi unică sau multiplă, în cantitate variabilă, de la câteva firișoare de sânge amestecate cu spută până la cantități mari, de 300 de mililitri de sânge, pe parcursul unei zile.

29 Octombrie 2021

Lecția de la Babeș: Astmul bronșic

Astmul bronșic este o boală respiratorie cronică, frecventă, cu potențial sever, cel mai adesea subdiagnosticată. De cele mai multe ori există un alergen declanșator, dar care adesea este dificil de recunoscut. Prevalența astmului bronșic a crescut în ultimii 30 de ani, în special în țările dezvoltate, aproximativ 10-12% dintre adulți și 15% dintre copii fiind afectați la nivel global. În România, incidența este estimată a fi în rândurile a 5-7% din populație.

21 Octombrie 2021

Lecția de la Babeș: Meningita

Meningita este caracterizată prin inflamația membranelor protectoare care învelesc creierul și măduva spinării. Meningita poate fi infecțioasă (neuroinfectie) cauzată de: virusuri (gripale, herpetice, enterovirusuri, urlian, rujeolic, varicelo-zosterian, HIV, etc), bacterii (meningococi, pneumococi, staphilococi, haemophilus, etc), fungi (candida, cryptococ, aspergillius, etc), paraziți (toxoplasma, plasmodium, trichinella, etc); dar poate fi și de cauză non-infecțioasă (neoplazii, boli autoimune, vasculite, unele medicamente, etc).

14 Octombrie 2021

Lecția de la Babeș: Autoexaminarea sânilor

Autoexaminarea sânilor și investigațiile imagistice pot duce la depistarea precoce a cancerului de sân. În fiecare an, în Uniunea Europeană sunt depistate aproape 400.000 de noi cazuri. În Romania, peste 6000 de femei sunt diagnosticate cu această maladie an de an. Depistarea cancerului într-o formă incipientă duce la o rată de supraviețuire de peste 95%.

8 Octombrie 2021

Lecția de la Babeș: TUBERCULOZA (TB)

Tuberculoza, cunoscută și sub numele de “TBC”, „ftizie” sau „oftică”, este o boală infecțioasă și contagioasă, fiind produsă de o bacterie numită Mycobacterium tuberculosis sau bacilul Koch, care afectează, de obicei, plămânii (peste 90% din cazuri), dar poate afecta și alte organe (rinichii, pielea, sistemul nervos, ganglionii, oasele și articulațiile etc.).

23 Septembrie 2021

Lecția de la Babeș: Hepatita

Hepatita este o boală infecțioasă cu un procent ridicat de transmitere. Cele mai frecvente sunt hepatitele A, B, C si D, cauzate de virusuri hepatice. Prevalența (numărul de cazuri la 100 de persoane) este cuprinsă între 3 la sută, la hepatita C, si 8 la sută, la hepatita B.

16 Septembrie 2021

Lecția de la Babeș: Alergia la ambrozie

În ultimii ani se constată o explozie a numărului persoanelor alergice la ambrozie. Datele statistice arată că peste 2,5 milioane de români sunt alergici la ambrozie. Aproximativ 1 din 5 persoane s-au sensibilizat la acest polen. Pentru cei care sunt predispuși să dezvolte alergii, formele pot să fie severe.

9 Septembrie 2021

Lecția de la Babeș: Tetanosul

Tetanosul este o boală infecțioasă dată de un microb anaerob (Clostridium tetani) care trăiește sub formă de spori pe sol. Odată ajuns într-o plaga care nu este oxigenată suficient, cum sunt de exemplu plăgile prin mușcătura de câine, sporii se modifică și trec în formă vegetativă, iar microbul începe să se multiplice în rană, eliberând o toxină care pătrunde în circulația sanguină și produce tetanosul.

2 Septembrie 2021