Scarlatina reprezinta o boala infectocontagioasa acuta a copilariei (intalnita frecvent la copiii cu varsta mai mica de 10 ani). Boala este determinata de anumite tulpini toxigene de Streptococ B hemolitic, de grup A, si se manifesta clinic prin exantem (pete punctiforme sau miliare rosii, congestive, cu diametrul sub 1 cm, uneori usor reliefate), enantem (eruptie tegumentara, bucala sau faringiana), febra, totul insotit de o alterare a starii generale de sanatate.
Incidenta maxima a bolii este in sezonul rece, de toamna – iarna, si se produce, de obicei, in focare familiale sau colectivitati. Scarlatina se transmite foarte usor de la o persoana la alta pe cale aerogena, in urma unui contact direct (tuse, stranut). Foarte rar se poate transmite si prin obiecte contaminate. Poarta de intrare este faringiana. Bolnavul de scarlatina este contagios cu 5-6 zile inainte de debutul bolii, de aparitia primelor simptome. Contagiunea dispare la 1-2 zile dupa inceperea tratamentului, dar, in cazul in care nu se adiministreaza antibiotic, persoanele infectate pot transmite boala inca 2-3 saptamani.
Din punct de vedere clinic:
Perioada de convalescenta incepe dupa incheierea ciclului lingual, disparitia eruptiei si aparitia descuamarii, si are o durata de 2-3 saptamani.
Complicatiile pot fi cardiace, renale, articulare, complicatii post-streptococice
Tratament:
Profilaxia presupune izolarea timp de minim 7 zile. Totodata, este necesara declararea nominala a cazului in vederea realizarii anchetei epidemiologice de focar. Intoarcerea in colectivitate se va face la 2 saptamani dupa externare, cu un exudat faringian negativ.