Serviciul de Asistență Psiho-Socială
Crearea serviciului de asistenta psiho-sociala in spitalul nostru, a fost posibila ca urmare a parteneriatului dintre Fundatia umanitara "Romanian Angel Appeal" (RAA), Ministerul Sanatatii, Directia de Sanatate Publica a Judetului Timis (DSPJ) si Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie "Dr. Victor Babes" - Timisoara, respective Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Louis Turcanu", cu finantare de la Fondul Global de Combatere a HIV/ SIDA, TB si Malarie.
Scop
Astfel, in Septembrie 2004, s-a infiintat Sectia de Zi "Floarea Soarelui" ca parte din proiectul "Extinderea Retelei Sectiilor de Zi" in judetul Timis, avand ca scop:
-
oferirea de servicii multidisciplinare persoanelor infectate cu HIV/ SIDA (asistenta medicala, asistenta sociala si psihologica)
-
cresterea numarului de persoane afectate de HIV/ SIDA care beneficiaza de ingrijire medicala si psiho-sociala de calitate
-
cresterea competentelor profesionale in rândul profesionistilor care lucreaza in domeniul asistentei pacientilor cu HIV/ SIDA, prin oferirea accesului la cursuri de formare profesionala (e-learning si residential).
Pentru asigurarea continuitatii desfasurarii activitatilor de asistenta psiho-sociala in cadrul Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie "Dr. Victor Babes"-Timisoara, personalul psiho-social a fost preluat de catre spitalul nostru, din Martie 2006, prin suplimentarea numarului de posturi pe spital cu 1 post de asistent social si 1 post de psiholog (categorii de personal neexistente pana la aceea data in structura unitatii sanitare).
Descrierea Serviciului De Asistenta Psiho-Sociala
In prezent, serviciul de asistenta psiho-sociala ofera servicii de specialitate unor categorii diverse de pacienti, in special pacientilor seropozitivi si familiilor acestora, deservind un areal extins practic la zona de Vest a Romaniei - Judetele Timis, Caras-Severin, Hunedoara, Arad.
De asemenea, in functie de solicitari, serviciile de asistenta psiho-sociala sunt accesibile si pacientilor cazuri sociale sau cu patologii diferite de Infectia HIV/ SIDA.
Un numar de 1277 de pacienti cu diverse patologii din care 971 cazuri active de adulti seropozitivi, au beneficiat periodic pe parcursul anului 2015 de servicii de consiliere psiho-sociala, concretizate printr-un numar total de 3894 consilieri efectuate de psihologul si de asistentulul social din cele doua cabinete existente in cadrul Ambulatoriului de Boli Infectioase din spitalului nostru.
Cabinetul de asistenta sociala - asistent social principal Sersea Loredana:
-
evaluare sociala;
-
consiliere pre si post-testare HIV;
-
consiliere si educatie preventiva;
-
consiliere sociala, informationala si legislativa a pacientilor seropozitivi si/ sau a familiilor acestora;
-
consiliere privind tratamentul ARV si obtinerea aderentei la tratament;
-
consiliere in situatii de criza;
-
consiliere de suport (individuala si de grup);
-
consiliere legata de doliu/ pierdere.
Cabinetul psihologic - psiholog Barbos Laura (in present in concediul pentru ingrijirea copilului); psiholog clinician specialist Biris Daniela:
-
evaluare psihologica;
-
consiliere psihologica;
-
consiliere pre si post-testare HIV;
-
consiliere si educatie preventive;
-
consiliere informationala;
-
consiliere privind tratamentul ARV si obtinerea aderentei la tratament;
-
consiliere in situatii de criza;
-
consiliere de suport (individuala si de grup);
-
consiliere legata de doliu/ pierdere;
-
terapie de scurta durata focalizata pe problema, recuperare si reeducare (individuala, de grup, cuplu si familie).
In ceea ce priveste consilierea pacientului cu infectie HIV aceasta se poate realiza individual cu pacientul sau impreuna cu familia acestuia (cu acordul pacientului) respectandu-se principiul confidentialitatii pe tot parcursul procesului de interventie.
Echipa Medicală
Daniela-Ica Biriș
Psiholog principal, tel.: 0732680149
Loredana Antonia Sersea
Asistent social principal, tel.: 0751145439