Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro
Responsive image

Lecția de la Babeș: Autoexaminarea sânilor

Autoexaminarea sânilor și investigațiile imagistice pot duce la depistarea precoce a cancerului de sân. În fiecare an, în Uniunea Europeană sunt depistate aproape 400.000 de noi cazuri. În Romania, peste 6000 de femei sunt diagnosticate cu această maladie an de an. Depistarea cancerului într-o formă incipientă duce la o rată de supraviețuire de peste 95%.

Întrucât vârsta la care se poate face această boală a scăzut foarte mult în ultima vreme, se recomandă ca autoexaminarea să înceapă, în mod regulat, încă de la 18 ani.

Autopalparea sânilor ar trebui făcută după 5-7 zile de la menstruație, atunci când sânul este mai puțin umflat și dureros. În cazul femeilor aflate la menopauză, în sarcină sau care alăptează, acestea ar trebui să își stabilească o zi pe lună pentru autopalpare.

Primul pas este examinarea vizuală a sânilor, în oglinda, cu mâinile pe lângă corp, apoi cu mâinile pe solduri și, în cele din urmă, cu mâinile deasupra capului. Trebuie urmărite modificările sânilor, de volum și contur, schimbările de poziție și formă ale mamelonului și eventualele scurgeri mamelonare.

Într-o primă etapă, autoexaminarea sânilor ar trebui să se facă în poziția de culcat pe spate și, după aceea, în poziție verticală.

Cel mai ușor este ca autopalparea să se facă la duș, după aplicarea unui gel sau a unui ulei de piele. Examinarea se face cu mâna dreaptă la sânul stâng și cu mâna stângă la sânul drept. Brațul de pe partea cu sânul se pune în spatele capului, iar palma celeilalte mâini rămâne întinsă și se folosesc vârfurile degetelor. Mișcările sunt circulare, la început superficiale, apoi tot mai profunde, astfel încât să fie acoperit întreg sânul, inclusiv mamelonul. Mișcările pot fi concentrice, în sensul acelor de ceasornic, dinspre mamelon spre axila și de sus în jos.

Se continuă apoi cu examinarea axilei din exterior până în profunzime. La final se recomandă și verificarea mamelonului pentru a vedea dacă nu există scurgeri. Orice modificare în aspectul sânului, formă, culoare, dar și textură, pe lângă depistarea eventualilor noduli, presupune realizarea unor investigații suplimentare.

Aceasta înseamnă realizarea unei ecografii mamare (folosita de obicei în cazul femeilor cu vârsta de sub 40 de ani), mamografie, RMN de sân sau chiar o biopsie mamară. Spitalul de Boli Infecțioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timișoara realizează asemenea investigații de înaltă acuratețe în cadrul Centrului de Imagistică.

- Dr.Diana Munteanu - medic primar radiologie și imagistică medicală, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.