Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro

Varicela

Varicela sau ”varsatul de vant” este o boala infectioasa foarte contagioasa, cauzata de virusul varicelo-zosterian.

Virusul se transmite prin contactul direct cu secretiile respiratorii care provin de la bolnavii cu varicela sau prin contact cu continutul leziunilor cutanate veziculoase. Varicela este contagioasa incepand cu 2-3 zile inainte de aparitia veziculelor si dureaza pana ce acestea se transforma in cruste. Dupa contactul infectios, orice persoana, indiferent de varsta, poate face boala. Exceptiile sunt reprezentate de aceia care au obtinut imunitate dupa boala, in urma vaccinarii si bebelusii nascuti din mame imunizate.

Perioada de incubatie este, in medie, 14 zile.

Debutul bolii este cu febra, frisoane, oboseala, cefalee. La 1-2 zile distanta, apar primele elemente eruptive pe piele. Caracteristic este ca in aceasta afectiune pot exista, in acelasi timp, elemente eruptive in diferite stadii: macule, papule, vezicule si cruste. Dureaza intre 10 si 14 zile pentru ca toate acestea sa devina cruste (sa se usuce). Eruptia este foarte pruriginoasa si apare atat pe tegumente, cat si pe mucoase (mucoasa bucala, genitala), in pielea paroasa a capului, si se poate generaliza.

La copiii cu sistem imunitar bun, varicela determina forme clinice usoare. Exista insa o exceptie, foarte rara, cand boala are manifestari neurologice de tip cerebelita, dar cu evolutie favorabila. Formele severe, cu eruptie abundenta si complicatii, precum pneumonia variceloasa, encefalita poliradiculonevrita, apar mai frecvent la adolescenti, adulti, la persoane cu imunosupresie, la femeile gravide, la nou-nascuti si necesita spitalizare si tratament adecvat.

Daca varicela apare la femeile gravide, cu 5-7 zile inainte sau imediat dupa nastere, riscul de varicela neonatala este foarte crescut (nou-nascutii pot face forme severe cu risc de deces in proportie de 30% din cazuri).

Tratamentul formelor usoare de varicela este simptomatic si nu necesita spitalizare. In aceste cazuri se recomanda antitermice, pentru controlul febrei, fara a folosi aspirina, aplicatii locale pe piele cu alcool mentolat, pentru dezinfectie si reducerea pruritului, si izolare.

Tratamentul antiviral este indicat persoanelor cu risc crescut de a face forma severa (adolescent, adulti, femei gravide, pacienti imunodeprimati, nou nascuti).

Tratamentul cu antibiotice este recomandat numai in suprainfectia cutanata.

Varicela confera imunitate pentru toata viata.

Vaccinarea antivariceloasa este cea mai eficienta masura de prevenire a bolii. Persoanele care nu au putut primi vaccin varicelos pot beneficia imediat dupa contactul infectios de imunoprofilaxie specifica.

- Dr. Teodora Moisil - medic primar boli infectioase, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.