Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro

Apa la plămâni (pleurezia)

Ce este pleurezia sau "apa la plămâni"? Înseamnă formarea de lichid în exces față de normal între plămân și peretele toracic (format din coaste, muschi, vase de sânge etc).

Această acumulare de lichid în exces, provine sau se formează în general din cauza unor infecții respiratorii. Pot exista însă și alte cauze, printre care se numără TBC-ul, cancerul malign, pneumonii netratate, insuficiență cardiacă, artrita reumatoidă, sarcoidoza, embolismul pulmonar, bronșita, infecția cu HIV și chiar ciroza hepatică.

Pleurezia se poate manifesta cu dureri puternice în timpul respirației și, în unele cazuri, poate fi urmată de febră, frisoane, cefalee, tuse seacă, neproductivă, sau dispnee.

Stabilirea diagnosticului se face în urma unui consult pneumologic urmat de realizarea unor investigații imagistice, și vorbim de radiografie toracică sau computer tomograf.

Îndepărtarea excesului de lichid pleural este însă esențială, iar aceasta se realizează prin puncții pleurale, toracoscopie video-asistată sau drenaj pleural, acesta atenuând presiunea asupra plămânilor și permițând un inspir și respir mai “ușoare”.

Lichidul extras trebuie analizat în laborator pentru a se stabili ce anume a dus la acumularea acestuia la nivel pulmonar, identificându-se astfel și cauza. În paralel, se demarează tratarea medicamentoasă.

Amânarea extragerii lichidului pleural poate duce la afectarea majoră a plămânului prin infectarea lichidului. Se formează așa numitele abcese care necesită un tratament de lungă durată.

Toate acestea se efectuează în Compartimentul de Chirurgie Toracică din cadrul Spitalului dr. Victor Babeș Timișoara.

- Dr. Alin Ciprian Nicola - Șef Compartiment Chirurgie Toracică, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.