Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

Excesul alimentar in perioada sarbatorilor

Sarbatorile de iarna, la romani, se caracterizeaza din punct de vedere alimentar prin frecvente excese, cel mai adesea de ordin cantitativ.

Consumul combinat de alimente ce au la baza carnea de porc (piftie, carnati, caltabosi etc) produsele lactate cu continut crescut de grasimi (smantana, unt, branza ) si, nu in ultimul rand, consumul excesiv de alcool cauzeaza manifestari ce pot lua aspectul unei simple indigestii, dar pot si trimite persoana in cauza in serviciul medical de urgenta. Scaunele diareice, starile de voma, colica biliara, valorile glicemice crescute la pacienti cu diabet zaharat, pancreatitele acute sunt elementele cele mai des intalnite ale tabloului clinic caracteristice acestei perioade.

Cum poti evita excesul alimentar de sarbatori?

  • Mananca echilibrat. Oamenii nu ar trebui sa manance cantitati mari de alimente, ci sa opteze pentru portii mici si dese. Alimentatia sanatoasa inseamna un consum moderat, dar variat de alimente si preparate culinare repartizate in 3 mese si, eventual, 2-3 gustari!
  • Ia pauze scurte intre felurile de mancare!
  • Mananca fructe si legume proaspete. Portocalele, mandarinele, clementinele sunt fructe ce pot fi consumate iarna!
  • Fa miscare! O plimbare in aer liber, macar o jumatate de ora dupa fiecare masa, este sanatate curata
  • Consuma moderat bauturi alcoolice. Bauturile alcoolice trebuie consumate in timpul mesei sau dupa masa.
- dr. Irina Stan - medic specialist diabet zaharat- nutritie și boli metabolice, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.