Masuri de dezinfectie la locul de munca si acasa
Spatiile de la serviciu, dar si cele in care locuim trebuie igienizate la un anumit interval de timp pentru a nu constitui un factor de risc.
Pentru o igienizare adecvata a spatiului de lucru sunt necesare:
-
dezinfectarea aerului din incaperi, cu ajutorul unui dezinfectant pentru aeromicroflora si a unui nebulizator sau lampa cu ultraviolete;
-
curatarea suprafetelor de contact cu un detergent profesional si dezinfectarea acestora cu un dezinfectant de suprafete, avizat de catre Comisia Nationala pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sanatatii, in termen de valabilitate si cu etichete scrise in limba romana.
Grupurile sanitare si baile vor fi curatate mai intai cu un detergent si apoi dezinfectate cu un produs pe baza de clor.
Aceste operatiuni de curatare si dezinfectie ar trebui sa fie efectuate de catre personal specializat, angajat de catre administratorul cladirii de birouri.
De asemenea, este necesara instruirea periodica cu privire la procedurile de curatenie si dezinfectie. Personalul responsabil cu operatiunile de curatare si dezinfectie va purta pe toata perioada efectuarii acestor operatiuni echipament de protectie, manusi, masca, ochelari, pentru evitarea oricarui accident de munca.
Manusile vor fi schimbate la trecerea dintr-o incapere in alta, iar in final mainile vor fi spalate si dezinfectate conform procedurii de curatare si spalare a mainilor.
Zonele cu trafic intens, precum si suprafetele atinse in mod repetat, cum ar fi manerele usilor, liftul, birourile, scaunele sau obiectele din spatiile comune trebuie sa fie curatate si dezinfectate frecvent, atat inaintea inceperii programului de lucru, cat si dupa incheierea acestuia si ori de cate ori este necesar.
Inainte de inceperea programului este obligatorie aerisirea tuturor birourilor si a spatiilor comune, timp de cel putin 10 minute, precum si curatarea, urmata de dezinfectia tuturor suprafetelor de contact cu produse dezinfectante.
De mare importanta in prevenirea infectiilor cu diverse bacterii si virusuri este spalarea permanenta a mainilor si folosirea, la final, a unui dezinfectant.
Dezinfectia locuintelor
Sanatatea fiecarei familii depinde de modul de curatare si dezinfectie a tuturor spatiilor din locuinta. Intreaga familie ar trebui sa fie responsabila de mentinerea permanenta a curateniei.
Atat curatenia, cat și dezinfectia sunt extrem de necesare pentru combaterea microbilor si mentinerea unui organism sanatos si puternic, suprafetele cu care intram in contact fiind principala sursa de contaminare. Aceste operatiuni ar trebui facute cat mai des cu putinta, folosind produse calitative si atestate de catre specialisti, astfel incat bacteriile si virusurile sa nu supravietuiasca o perioada lunga de timp.
Cea mai buna metoda de combatere a contaminarii aerului este aerisirea tuturor spatiilor, cel putin 10 minute dimineata, dupa trezire, si de mai multe ori in timpul zilei. Ideal ar fi sa achizitionam o lampa cu ultraviolete pentru dezinfectia aerului din incaperi.
Toate suprafetele din casa vor fi curatate mai intai cu un detergent si apoi dezinfectate cu produse avizate. Obiectele si suprafetele din baie vor fi mai intai curatate cu detergent, iar apoi dezinfectate cu produse pe baza de clor. Important este ca in timpul curatarii si dezinfectiei suprafetelor sa folosim manusi, iar dupa terminarea acestor activitati sa scoatem manusile si sa ne spalam pe maini cu mare atentie.
Bucataria si baia sunt spatiile care necesita o mai mare atentie si care vor trebui dezinfectate mai des.