Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro
Responsive image

Deficitul de Vitamina C

Vitamina C (acid ascorbic, vitamina antiscorbutica) este o vitamină hidrosolubilă, ce nu poate fi produsa de organismul uman. Aceasta trebuie obtinuta zilnic din alimentatie sau suplimente.

Vitamina C protejeaza celulele imunitare de oxidare si ajuta sistemul imunitar sa reactioneze impotriva infectiilor. In acelasi timp, reduce oxidarea placilor de aterom, acele depuneri pe vasele de sange, care pot bloca circulatia si reduce riscul de formare a cheagurilor de sange. Indeplineste rolul de antioxidant, favorizeaza absorbtia digestiva a fierului din alimente sau medicamente, contribuind, totodata, indirect, la formarea celulelor rosii din sange. Nu in ultimul rand, este legata de sinteza colagenului si contribuie la vindecarea ranilor, ajuta organismul sa produca acizii biliari, ajutand digestia, joaca un rol important in sinteza carnitinei, care da energie muschilor sustinand efortul muscular, si la formarea serotoninei, care ne influenteaza starea de bine.

Datorita multiplelor sale efecte benefice asupra organismului, vitamina C a ajuns sa fie privita ca un veritabil „leac universal”. Este frecvent recomandata in starile de astenie sau convalescenta, in diverse tipuri de infectii, in anemie (alaturi de preparatele cu fier), pe durata sarcinii, dar si in cazul pacientilor care se recupereaza dupa interventii chirurgicale.

Un sistem imunitar privat de vitamina C devine vulnerabil si lupta cu greu impotriva infectiilor.

O cantitate insuficienta slabeste capacitatea organismului de a se reface, ceea ce duce, de exemplu, in cazul ranilor, la intarzierea cicatrizarii, dar afecteaza si integritatea vaselor de sange. In acelasi timp, colagenul nu poate fi produs de organism in cantitatile necesare, astfel incat pot aparea sangerari si inflamatii locale, chiar o fragilitate a oaselor.

Alte efecte ale unei deficiente de vitamina C sunt legate de oboseala accentuata, dificultatea de a face fata efortului fizic, dureri musculare si articulare, dar afecteaza si echilibrul emotional, ducand la iritabilitate si apatie, lipsa apetitului. Deficitul major duce si la aparitia scorbutului, o boala grava. Formele usoare ale acestei afectiuni, denumite hipovitaminoze, afecteaza persoanele cu alimentatie dezechilibrata, femeile insarcinate sau care alapteaza si fumatorii.

De aceea, dieta zilnica trebuie sa includa alimente cu un continut crescut de acid ascorbic: citrice, fructe de padure, varza, conopida, broccoli, cartofi, spanac, patrunjel, roșii, ardei, capsuni, kiwi, ficat.

Doza zilnică necesara este in functie de varsta: la copii intre 40-45 mg, la barbati ~90mg, femei ~75 mg/zi, la femei insarcinate sau care alapteaza intre 70-95 de mg, fumatori +35mg fata de doza zilnica recomandata la categoria incadrata. Doza maxima tolerata pentru adulti este de 2000 mg/ zi. Vitamina C nu se acumuleaza in organism, se elimina rapid, ceea ce inseamna ca necesita aport zilnic constant, iar o alimentatie echilibrata si variata reprezinta cea mai buna sursa pe termen lung.

- Flavia Crisan- farmacist sef, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.