Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro
Responsive image

Lecția de la Babeș: Tetanosul

Tetanosul este o boală infecțioasă dată de un microb anaerob (Clostridium tetani) care trăiește sub formă de spori pe sol.

Odată ajuns într-o plaga care nu este oxigenată suficient, cum sunt de exemplu plăgile prin mușcătura de câine, sporii se modifică și trec în formă vegetativă, iar microbul începe să se multiplice în rană, eliberând o toxină care pătrunde în circulația sanguină și produce tetanosul.

Gravitatea acestei maladii depinde de cantitatea de germeni din plagă, imunitatea specifică și timpul scurs de la mușcătură până la administrarea tratamentului. În tetanosul supraacut, în care cantitatea de toxină eliberată în sânge este mare și anticorpii nu sunt suficienți sau deloc, mortalitatea în boală depășește 80%.

Primul semn care apare este trismusul, adică dificultatea sau imposibilitatea de a deschide gura, iar apoi apar spasmele musculare generalizate. Contractura musculară se poate generaliza și chiar provoca moartea prin asfixiere și chiar prin stop cardiorespirator. Alte simptome ale tetanosului sunt febra, frisoane urmate de transpirație excesiva, ritm cardiac accelerat, penumonie, fracturi osoase, leziuni cerebrale și hipertensiune arterială.

Boala se tratează în spital. Esențială, însă, este prevenția bolii, care se face prin vaccinare. Tratamentul este cuprins în programul național de vaccinare cu 5 doze în perioada copilăriei, iar apoi un rapel din 10 in 10 ani. Din păcate, în ultima perioadă nu puțini sunt pacienții care fac forme grave de boală, iar în cazul unora a dus chiar la deces, din cauza lipsei vaccinării. Vaccinul antitetanos face parte din schema obligatorie de vaccinare propusă de Ministerul Sănătății sub denumirea de vaccin hexavalent.

În lume, tetanosul produce un milion de decese anual.

- S.L.dr. Virgil Musta, șeful Clinicii de Boli Infecțioase 2 din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.