Hepatita A
Hepatita A, sau „boala mâinilor murdare”, este o infecție virală a ficatului cauzată de virusul hepatic A. Afecțiunea prezintă un grad de contagiozitate crescut, transmiterea fiind, în cele mai multe cazuri, prin igiena deficitară, atunci când o persoană neinfectată consumă apă sau alimente contaminate. Este posibilă și transmiterea prin contact sexual cu o persoană infectată. Virusul poate fi prezent și pe suprafețe sau obiecte atinse de o persoană infectată, iar igiena precară a mâinilor contribuie la răspândirea sa rapidă.
Spre deosebire de hepatita B sau C, hepatita A nu produce o afectare cronică a ficatului, iar trecerea prin boală produce o imunitate dobândită pe viață.
Simptomatologia este, în general, ușoară, incluzând icter (colorarea galbenă a ochilor și pielii), stare generală alterată prin oboseală, pierderea apetitului, greață, vărsături, disconfort abdominal, scaune deschise la culoare sau diaree și urină de culoare închisă.
Adulții prezintă simptome mai des decât copiii, iar cazurile cu severitate crescută se întâlnesc predominant la persoanele vârstnice. O complicație rară și severă este hepatita fulminantă, care produce insuficiență hepatică acută.
Cazurile de hepatită A nu pot fi clinic diferențiate de celelalte tipuri de hepatite acute virale, astfel că diagnosticul de certitudine este cel serologic, prin detectarea anticorpilor de tip IgM HAV în sângele persoanei infectate. Tratamentul hepatitei A este simptomatic, prin reechilibrare hidrică și electrolitică, protectoare hepatice, ameliorarea simptomelor de greață și vărsături.
Se recomandă repaus la pat, hidratare adecvată și un regim alimentar sănătos care să conțină multe legume și fructe proaspete. Evoluția este favorabilă în majoritatea cazurilor, deși simptomatologia poate persista pe o perioadă de câteva săptămâni.
Prevenția include vaccinarea împotriva virusului hepatic A și menținerea unei igiene riguroase, prin spălarea corectă a mâinilor după fiecare utilizare a toaletei, înainte de a mânca sau de a prepara mâncarea. În cazuri severe, poate fi necesară spitalizarea pentru monitorizarea funcției hepatice.