Sursa foto: Memorial Hights Emergency Center
Virusul Sincițial Respirator
Virusului Sincițial Respirator (VSR), o infecție virală extrem de contagioasă, cu impact asupra sănătății respiratorii, în special în rândul sugarilor, vârstnicilor și persoanelor cu comorbidități.
Acesta este unul dintre virusurile care afectează sistemul respirator inferior, reprezentând principala cauză a bronșiolitei și pneumoniei în rândul copiilor sub doi ani, dar afectând totodată și persoanele adulte vulnerabile, vârstnici sau cei cu comorbidități.
Simptomele încep de obicei cu o răceală comună (febră, nas înfundat, tuse ușoară), dar în cazurile severe poate duce la dificultăți respiratorii, scăderea oxigenului din sânge și insuficiență respiratorie, necesitând internare de urgență.
În prezent, ne aflăm în plin sezon al infecției cu VSR, aceasta având o incidență maximă în lunile de toamnă și iarnă.
VSR poate exacerba afecțiunile cronice de bază iar infecția poate conduce la infarct m miocardic acut, accident vascular cerebral, exacerbări ale astmului și ale BPOC, declin pe termen lung al funcției respiratorii.
VSR este responsabil pentru peste 33 de milioane de infecții ale tractului respirator inferior, din care aproximativ 3,2 milioane de cazuri necesită spitalizare, cauzând totodată peste 100.000 de decese anual, majoritatea în rândul copiilor mici.
În România, numărul internărilor din cauza infecțiilor respiratorii de sezon a crescut anual, VSR fiind una dintre cauzele majore de morbiditate respiratorie.
Infecția cu VSR este subdiagnosticată la adulți. Fiziopatologia, prezentarea clinică și epidemiologia infecției cu VSR contribuie la subdiagnosticarea bolii.
Igiena riguroasă a mâinilor, evitarea contactului cu persoanele bolnave și evitarea spațiilor aglomerate sunt măsuri esențiale pentru reducerea riscului de infecție.