Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro
Responsive image

Lecția de la Babeș: Hepatita

Hepatita este o boală infecțioasă cu un procent ridicat de transmitere. Cele mai frecvente sunt hepatitele A, B, C si D, cauzate de virusuri hepatice. Prevalența (numărul de cazuri la 100 de persoane) este cuprinsă între 3 la sută, la hepatita C, si 8 la sută, la hepatita B.

Hepatita de tip A, numită și boala mâinilor murdare, este cea mai comună formă de hepatită, care se transmite prin contact fizic, pe cale orală dar și prin alimente sau apă contaminate. Boala poate fi prevenită. Cea mai simpla modalitate de prevenție este igiena mâinilor. Modalitățile de prevenție includ însă și vaccinarea împotriva acestei forme de boală.

În cazul hepatitelor de tip B, C si D transmiterea se face prin intermediul schimbului de fluide, prin contact sexual neprotejat cu persoane infectate, prin folosirea unor seringi contaminate sau în cabinetele de tatuaje și piercing, atunci când acele nu sunt dezinfectate.

Prevenția în cazul hepatitelor B și D se poate face prin vaccinare. Din păcate, în cazul hepatitei C nu exista pana acum vreun vaccin omologat.

Hepatita B nu se vindecă complet. Pacientul este nevoit să își administreze întreaga viată un medicament care să împiedice virusul să se multiplice. În cazul în care nu se folosește tratamentul medicamentos, există posibilitatea evoluției bolii care poate produce ciroza hepatică și chiar cancer hepatic.

În cazul hepatitei C, chiar dacă nu există un vaccin pentru prevenție, tratamentul medicamentos, administrat la timp, poate duce la vindecarea în proporție de 99 la sută, dar exista posibilitatea de a progresa spre hepatita cronică.

Hepatita D este vindecabilă doar în proporție de 50 la sută, iar medicamentul administrat cu precădere este Interferonul, căruia i se pot adăuga alte medicamente antivirale pe o perioada de 1-2 ani.

Principalele simptome sunt : oboseală, dureri în zona ficatului, greață, febră, dureri articulare și musculare, urină închisă la culoare.

Multe dintre aceste simptome sunt comune și altor boli, de aceea este necesar un consult de specialitate al unui medic infecționist care să stabilească, pe baza analizelor de sânge specifice (test serologic- marker), prezența unor anticorpi antivirus hepatită.

- Conf.dr.Manuela Curescu, medic primar boli infecțioase Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.