
HEMOLEUCOGRAMA COMPLETĂ
Aceasta consta in analizarea calitativa si cantitativa, prin metoda automata, a urmatorilor parametri: Leucocite (globule albe) impreuna cu formula leucocitara, Hematii (globule rosii), concentratia de hemoglobina, hematocritul si indicii eritrocitari, Trombocite (plachete sanguine) si indici trombocitari.
Hemograma este prima etapa in analizarea statusului hematologic al pacientului si in diagnosticarea eventualelor afectiuni hematologice sau nehematologice.
Globulele rosii sau hematiile sunt produse la nivelul maduvei osoase hematogene si au rol fundamental in transportul oxigenului in sange.
Scaderea numarului de hematii poate indica existenta unei anemii, astfel fiind necesara urmarirea unor parametri suplimentari precum: hemoglobina, hematocritul, indicii eritrocitari, nivelul Fe seric, depozitele de fier (feritina), vitamina B12 sau acidul folic. Un numar crescut de eritrocite este intalnit in policitemii.
Hemoglobina este proteina continuta de hematii si are rol in transportul oxigenului si a dioxidului de carbon in organism. Cu ajutorul acestui parametru pot fi evidentiate hemoglobinopatii ( anomalii ale structurii Hb) sau anomalii in sinteza lanturilor de globina (talasemiile).
Hematocritul este parametrul care exprima volumul total de eritrocite raportat la volumul total de sange.
La fumatori se intalnesc valori mai crescute ale hemoglobinei si hematocritului pentru a compensa nevoia de transport a oxigenului.
Valori scazute ale hemoglobinei, hematocritului si hematiilor apar, spre exemplu. in dietele deficitare (carente de vitamina B12, acid folic, fier), in hemoragii, in insuficientele maduvei osoase hematogene, in bolile cronice sau insuficenta de organ (insuficienta renala).
Indicii eritrocitari ofera informatii legate despre: gradul de incarcare a eritrocitelor cu hemoglobina (MCH), marimea si distributia eritrocitelor (MCV,RDW) si concetratia hemoglobinei eritrocitare (MCHC).
Acesti parametri sunt utili in diagnosticul anemiilor.
Trombocitele sunt celulele sanguine produse de maduva osoasa hematogena cu rol in procesul de coagulare a sangelui. Astfel, acestea intervin in oprirea sangerarii prin agregarea trombocitara, fiind prima etapa a hemostazei.
Un numar mare de trombocite gasim in trombozele vasculare, insa si in alte afectiuni hematologice, precum leucemii, limfoame, sindroame mieloproliferative sau in alte tipuri de tumori.
Leucocitele sau globulele albe sunt celule produse de maduva osoasa si sunt impartite in granulocite (neutrofile, eozinofile si bazofile), limfocite si monocite. Rolul fundamental al leucocitele este de a proteja organismul de infectii si de a forma anticorpi in cursul raspunsului imun.
Neutrofilele sunt crescute in infectii acute (bacteriene, fungice, parazitare), boli acute (intoxicatii, hemoragii, arsuri), boli cronice ( autoimune, sindroame mieloproliferative , boli maligne).
Eozinofilele crescute se intalnesc in infectii parazitare si alergii.
Bazofilele cresc in reactiile alergice sau in leucemia mieloida cronica.
Limfocitele sunt crescute in infectii virale sau in leucemia limfatica.
Numarul scazut al leucocitelor pledeaza pentru o infectie virala, o patologie infiltrativa medulara sau pentru o leucopenie indusa medicamentos.
VSH-ul sau viteza de sedimentare a hematiilor este una dintre cele mai cunoscute si utilizate analize hematologice.
Chiar daca VSH-ul este considerata o analiza de rutina, aceasta este nespecifica. Fiind considerat marker de faza acuta, acesta poate creste in infectii, inflamatii, boli neoplazice (cancer). Totusi, o crestere usoara a VSH-ului nu trebuie sa ne alarmeze, valoarea acestuia trebuie corelata de catre medic si cu alte analize si cu semnele clinice si simptomele pacientului.
Valori crescute pot aparea in boli autoimune, infectii virale sau bacteriene, leucemie, tumori, necroze, anemii. O crestere fiziologica a VSH-ului apare la femeile insarcinate.
Valori scazute intalnim in policitemii (cresterea numarului de globule rosii) si la pacientii deshidratati.
Fibrinogenul reprezinta una dintre analizele de rutina din capitolul coagulare.
Fibrinogenul este factorul I al coagularii, sintetizat in ficat. Acesta este un marker de faza acuta, astfel testarea fibrinogenului este indicata in cazul proceselor inflamatorii acute de la nivelul organismului. De asemenea, fibrinogenul se dozeaza si pentru detectarea deficitului congenital de fibrinogen si la pacientii cu tratament trombolitic.
Un nivel scazut al fibrinogenului indica o posibilitate crescuta de sangerare, ceea ce inseamna ca organismul nu este capabil sa coaguleze sangele, adica sa formeze cheaguri care sa opreasca sangerarea.
Cresterea valorii fibrinogenului sugereaza hipercoagulabilitate, adica o formare exagerata a cheagurilor de sange. Hipercoagulabilitatea este periculoasa, deoarece cheagurile formate pot ajunge la nivelul organelor vitale, blocand fluxul sanguin, producand infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
Niveluri crescute de fibrinogen pot aparea si la femeile insarcinate si la persoanele fumatoare.
In cadrul Spitalului Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie "Dr. Victor Babes" Timisoara, pot fi facute analize gratuite in baza unui bilet de trimitere eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist.