Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro

Infectia cu Helicobacter Pylori (HP)

Helicobacter Pylori este o bacterie ce se dezvolta in tractul digestiv, infectia fiind localizata la nivelul stomacului si a intestinului subtire. Statisticile arata ca aproximativ 60 la suta dintre adultii din intreaga lume se confrunta cu aceasta infectie, si asta pentru ca mediul acid al tractului digestiv este favorabil pentru dezvoltarea bacteriei.

HP poate patrunde in organism prin apa, alimente contaminate, prin saliva, in urma transmiterii de la o persoana infectata la alta sau prin contactul cu materii fecale infestate.Infectia cu HP este favorizata de lipsa accesului la apa potabila, lipsa conditiilor de igiena si convietuirea alaturi de o persoana purtatoare a bacteriei.

Simptomele afectiunii HP sunt reprezentate de dureri abdominale, balonare, senzatie de greata si scaderea apetitului, dar in aproape jumatate dintre cazuri nu produce simptome. In timp, boala poate duce la gastrite acute, cronice, ulcer gastric, cancer gastric sau limfomul Malt.

Diagnosticul infectiei cu HP se face prin teste directe invazive ce presupun realizarea unei gastroscopii cu preluare a unui segment bioptic din mucoasa gastrica (test cu ureaza, test bacteriologic, examen histopatologic) sau prin teste indirecte, noninvazive (ac HP, antigen fecal HP, test respirator, teste moleculare ADN, test din saliva si urina).

Conform ghidurilor actuale, infectia cu Helicobacter Pylori se trateaza doar in anumite circumstante. Se recomanda tratarea HP la persoanele simptomatice, la persoanele diagnosticate in urma endoscopiei digestive cu gastrita, ulcer gastro-duodenal, antecedente de hemoragie digestiva sau cancer gastric in familie.

Tratamentul HP se face conform mai multor scheme care includ administarea unor antibiotice, a unui medicament ce scade nivelul de acid gastric, precum si a unui probiotic (pentru preventia disbiozei intestinale). Iar aceasta, doar la recomandarea medicului gastroenterolog!

Regimul igienodietetic este foarte important. Trebuie evitate alcoolul, alimentele acide, condimentate, prajite, si fumatul.

Infectia cu Helicobacter Pylori se trateaza doar la indicatia medicului gastroenterolog!

- Dr.Diana Nicoleta Popitiu - medic specialist gastroenterologie, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.