Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro

Imunoprofilaxia infectiilor respiratorii

Imunoprofilaxia poate fi definita ca fiind prevenirea unei boli contagioase prin administrarea unor vaccinuri, a unor seruri specifice. Vorbim de medicina preventiva. Vaccinurile determina un raspuns al persoanei imunizate ce poate preveni aparitia bolii sau, in unele cazuri, manifestarea unei forme usoare de boala.

In cazul infectiilor respiratorii, care au o anumita sezonalitate, imunoprofilaxia se face prin campanii nationale de vaccinare, organizate inaintea perioadei epidemice (lunile octombrie-noiembrie).

Vaccinul antigripal, de exemplu, se administreaza anual si este recomandat persoanelor cu varsta de peste 65 de ani, copiilor, dar si adultilor cu diverse afectiuni cronice.

Tot in aceasta categorie intra vaccinarea anti Sars-Cov 2, vaccinarea antipneumococica (aproape 2/3 din infectiile bacteriene pulmonare sunt generate de pneumococ).

Recomandarile Agentiei Europene a Medicamentului (EMA), in cazul infectiilor respiratorii, au in vedere folosirea unor medicamente care contin lizate bacteriene. Acestea sunt produse din celule bacteriene (tulpini de bacterii integrale inactive, fractii bacteriene care si-au pastrat structura antigenica, dar care nu mai este patogena) care au ca scop stimularea sistemului imunitar pentru a recunoaste si lupta impotriva infectiilor. Medicamentele pot fi administrate prin injectare, pe cale orala ori inhalate sub forma de spray-uri.

Folosirea acestor medicamente in infectiile respiratorii repetate se face pentru prevenirea recurentelor. De exemplu, in componenta comprimatelor, a pastilelor, se pot regasi in forma nonpatogena: Haemophilus influenzae (bacterii care cauzeaza penumonii, meningite, otite, etc.), Klebsiella pneumoniae (bacterie ce se gaseste in tractul digestiv, unde este inofensiva, dar, odata ajunsa in alte zone ale corpului, poate provoca pneumonii, septicemii, infectii urinare, etc.), Staphilococcus aureus.

Alte metode de profilaxie au in vedere purtarea corecta a mastii de protectie, evitarea persoanelor infectate, evitarea spatiilor aglomerate.

Totodata, pot fi administrate suplimente de vitamine si minerale (vitamina C, D3, Zn, echinacea sau propolis).

- Prof.Dr.Cristian Oancea - medic primar pneumolog, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.