Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro
Responsive image

Trichineloza

Trichineloza reprezinta o infectie accidentala cauzata de parazitul Trichinella spiralis care ajunge in organism cel mai adesea in urma consumul de carne de porc sau mistret netratata corespunzator. In cazul in care nu este tratata la timp, evolutia poate fi una grava lasand sechele permanente, iar in cazuri extreme poate duce chiar la deces. In anumite situatii se ajunge la spitalizari prelungite, cu recuperare lenta si incompleta.

Odată consumata carnea contaminata, parazitul ajunge in sistemul digestiv, unde incepe procesul de inmultire. Apoi paraseste tubul digestiv pentru a ataca alte parti ale corpului: muschi, ochi, inima sau sistemul nervos central.

Simptomele sunt nespecifice, unele fiind chiar asemanatoare cu cele ale altor afectiuni, de aceea pacientul trebuie sa ii spuna medicului daca exista un istoric recent de consum al unui aliment posibil infectat, cel mai adesea provenit de la porci sacrificati fara aviz veterinar, consum de carne cruda sau insuficient preparata termic.

Primele simptome sunt, de regula, cele digestive, cu dureri abdominale sau greata, care pot aparea in prima saptamana de la infectare. Apoi, odata ce parazitul incepe sa paraseasca sistemul digestiv, pot aparea edeme la nivelul fetei, al pleoapelor, eruptii cutanate, urticariene, dureri de cap si dureri musculare ori tulburari oculare, care se manifesta prin dureri ale globilor oculari, fotofobie ori tulburari de vedere.

In formele severe pot aparea tulburari de ritm cardiac, care pun viata in pericol, daca parazitul ajunge sa infecteze miocardul. In cazul afectarii nervoase, boala se poate manifesta prin: delir, psihoze, coma.

In cazul in care este „invadata” diafragma, pot exista si tulburari de respiratie.

Pentru depistarea trichinelozei trebuie prelevate probe de sange, care pot indica un numar ridicat de globule albe sau prezenta unor anticorpi specifici. De asemenea, se poate realiza o biopsie musculara.

Pentru a evita infectia cu parazitul Trichinela, se impune verificarea carnii de porc, imediat dupa ce animalul a fost sacrificat. Este vorba de un examen trichineloscopic efectuat de medicul veterinar. In acelasi timp, carnea trebuie tratata termic corect.

Majoritatea pacientilor depistati cu trichineloza se interneaza in sectiile de boli infectioase pentru a fi monitorizați clinic si pentru a urma un tratament antiparazitar, la care este asociat un tratament simptomatic.

- dr. Ana Maria Mihai - medic rezident boli infectioase, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.