Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro

Infectia cu virusul West Nile

West Nile este un virus cu un ciclu de viata ce implica transmiterea la om prin intermediul tantarului.

1% dintre persoanele infectate cu virusul West Nile prezinta manifestari serioase, cu morbiditate si mortalitate crescuta la cele de peste 50 ani. Este o cauza frecventa de boala febrila, fara afectarea sistemului nervos central. Ocazional, determina meningita aseptica si encefalita severa, în special in randul varstnicilor. Majoritatea pacientilor au infectii care nu prezinta simptome evidente, ci doar ceea ce se numeste in literatura de specialitate febra West Nile.

Simptomele de infectie usoara dureaza intre 3 si 6 zile si includ febra, greata, varsaturi, oboseala, dureri de cap, dureri de spate, articulare, dureri la inghitire, eruptie cutanata, dureri oculare. Semnele mai severe de boala includ slabiciune musculara, paralizie flasca, fotofobie, convulsii, modificari ale functiilor cerebrale, cum ar fi confuzia, amnezia, dezorientare, probleme respiratorii si o eruptie pe corp, maculo-papuloasa la nivelul gatului, trunchiului, bratelor, picioarelor. Encefalita si sechelele neurologice sunt mai frecvente in randul persoanele varstnice, diabetice, cu hipertensiune arteriala si cu afectare a sistemului nervos central. Pe langa sechelele mai severe motorii si cognitive, altele mai usoare includ tremor, anomalii minore ale capacitatii motorii si pierderea functiilor de executie. Transmiterea de la femeile insarcinate la fat este posibila.

Diagnosticul este serologic si consta in detectarea anticorpilor de tip Imunoglobulina M (IgM). Scanarile de tipul RMN arata modificari cerebrale la o treime dintre pacientii infectati.

Tratamentul este, in general, simptomatic cu antitermice, antivomitive, calmante, la formele usoare de boala, iar cele mai grave necesita medicatie adaptata in functie de pacient. La bolnavii cu sechele neurologice este necesara recuperarea post infecție, de lunga durata, cu fizioterapie, terapie de vorbire, reabilitare cognitiva cu ajutorul unui neuropsiholog.

Prognosticul este unul bun pentru persoanele tinere, fara comorbiditati asociate, dar persoanele cu imunitate scazuta pot avea o evolutie fulminanta a bolii, ce poate duce la deces sau pot dobandi o infectie persistenta a sistemului nervos central.

- Dr. Eduard Florescu - medic rezident boli infectioase, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.