Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro

Radiațiile, între riscuri și beneficii

Radiația poate fi descrisă, cel mai simplu, ca o energie emisă de o sursă și transmisă în spațiu sub formă de unde sau particule. În viața de zi cu zi, ne întâlnim atât cu radiații ionizante, cât și neionizante. Radio-ul, TV-ul, cuptorul cu microunde, aparatul radar, aparatele de iluminat sau dispozitivul cu senzori infraroșii sunt radiații neionizante. Radiațiile X, ultravioletele și radiațiile gamma sunt considerate radiații ionizante.

O persoană se expune pe an la o doză medie de 2,4 mSv (Sievert este o unitate de măsură derivată a sistemului SI, folosită în măsurarea diferitelor doze echivalente de radiații absorbite. Sievertul este utilizat pentru evaluarea cantitativă a impactului biologic, ce rezultă prin expunerea organismelor vii la radiații ionizante). Peste 80% din această doză este cauzată de expunerea la surse naturale, constituind fondul natural de radiaţii. Astfel, omul este permanent expus la radiații cosmice și terestre. Una dintre sursele naturale importante de radiații este radonul din sol sau apă, iar această concentrație poate avea variații geografice însemnate.

Aprecierea riscului de expunere la radiații X în timpul diagnosticării imagistice sau a procedurilor terapeutice este un subiect mereu discutat. Riscul asociat cu o singură sau cu mai multe examene CT este redus, iar beneficiul este întotdeauna mult mai mare decat cel mai mic risc potențial.

  • Osteodensitometrie DEXA(1 segment) – 0,001 mSv
  • Radiografie dentară – 0,005 mSv
  • Radiografie pulmonară – 0,1 mSv
  • Mamografie - 0,7 mSv
  • CT la cap – 2 mSv
  • CT pulmonar – 7 mSV
  • CT abdominal - 10 mSv

În cazul copiilor care sunt supuși acestor investigații, doza poate fi de până la 5 ori mai mică. De asemenea, datorită speranței de viață mai mare și pentru a reduce riscul cumulat la radiații, se recomandă pentru această categorie, utilizarea metodelor de diagnostic imagistic non-iradiant, cum ar fi ecografia sau examenul RMN.

O bună cunoaștere a spectrului de radiații, a raportului dintre beneficiul unui diagnostic de calitate și începerea tratamentului vs. riscul expunerii, utilizarea adecvată și monitorizarea dozei fac ca aceste investigații imagistice să fie sigure pentru orice persoană.

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara a implementat protocoale low dose și ultra low dose, ceea ce inseamnă o examinare cu doză redusă de radiații cu aproape 70 la sută, păstrând aceeași calitate a imaginii.

Aparatura din cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara este digitalizată și are implementată limitarea dozei de radiații care protejează pacienții de expunerile accidentale sau de supraexpuneri.

- conf univ dr. Diana Manolescu - medic primar radiologie si imagistică medicală, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.