Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro

Cum poti face un RMN in siguranta daca ai un dispozitiv cardiac

Odata cu dezvoltarea tehnologiei, dispozitivele implantabile au devenit tot mai des intalnite in practica medicala moderna. Boli, care pana acum 30-40 de ani insemnau o condamnare la moarte sau la chinuri indurate ani in sir, pot fi astazi vindecate sau impactul lor asupra calitatii vietii pacientului poate fi mult redus.

Angioplastia coronariana cu stent in cazul bolii coronariene, utilizarea dispozitivelor implantabile, asa numitele defibrilatoare interne in patologia tahiaritmica sau ca tratament pentru insuficienta cardiaca, plasarea de valve metalice, biologice sau dispozitive de inchidere a defectelor septale sunt elemente care au revolutionat medicina moderna, crescand calitatea vietii pacientului si nu in ultimul rand supravietuirea.

Aceste dispozitive pot deveni problematice atunci cand, de exemplu, un pacient are nevoie de o investigatie imagistica de tipul RMN (rezonanta magnetica nucleara).

De aceea, denumirea corecta, completa a dispozitivului implantat si firma producatoare sunt elemente esentiale pentru identificarea cu precizie a acestora in diversele baze de date, care ne dau informatii importante privind comportamentul dispozitivelor in campul magnetic generat de aparatul de RMN. O astfel de baza de date poate fi gasita si pe site-ul www.mrisafety.com.

In general, stenturile utilizate dupa 2007 in angioplastie sunt din aliaje neferoase si pot fi supuse fara probleme unui flux magnetic de sub 3 Tesla, cum este in cazul unor aparate RMN. Un comportament asemanator putem avea si in cazul protezelor valvulare, a dispozitivelor de inchidere a defectelor septale, suturilor metalice sternale si clipsurilor vasculare mediastinale, dar, bineineles, intotdeauna trebuie verificate bazele de date si site-ul firmelor producatoare pentru a minimiza orice potential risc.

In ceea ce priveste stimulatoarele si defibrilatoarele implantabile, situatia este diferita, deoarece campul magnetic poate afecta fizic dispozitivul (incalzirea sa si a conectorilor) sau poate duce la o functionare defectuoasa. Din acest motiv, identificarea corecta a dispozitivelor ce permit efectuarea investigatiilor prin rezonanta magnetica (din documentația dispozitivului), setarea acestora in moduri care sa evite influenta electromagnetica pe parcursul investigatiei si reprogramarea ulterioara in modul de functionare optim patologiei pacientului sunt esentiale pentru siguranta bolnavului.

Simpla compatibilitate a dispozitivului cu aparatul RMN nu este suficienta fara o setare corecta din partea medicului electrofiziolog. In anumite conditii, este necesara chiar prezenta acestuia in timpul investigatiei pentru a corecta eventualele probleme ce pot aparea.

- dr. Razvan Macarie - medic primar cardiolog, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.