Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro
Responsive image

Dispozitivele de gestionare a temperaturii corporale prin metoda intravasculara

Aceste dispozitive se folosesc in Sectiile de Anestezie si Terapie Intensiva, indeosebi in situatii critice, dupa un stop cardiac sau cand pacientul are o temperatura extrem de ridicata.

Aparatura este foarte eficienta pentru gestionarea febrei severe sau inducerea hipotermiei terapeutice.

Dispozitivul folosește un tub mic, un cateter, care este introdus intr-o vena mare din corpul pacientului. Prin acest tub circula un lichid special, care poate fi racit sau incalzit de un aparat extern. Desi lichidul circula prin acest tub, el nu se amestecă cu sangele, dar reuseste sa modifice temperatura sangelui și, astfel, pe cea a intregului corp. Lichidul nu intra in contact direct cu sangele pacientului, ci regleaza temperatura acestuia prin transfer de caldura.

Aparatul este mult mai eficient decat metodele traditionale care presupun folosirea unor paturi sau dispozitive externe de racire sau incalzire.

Dispozitivul de management al temperaturii corporale prin metoda intravasculara se foloseste, de obicei, dupa un stop cardiac, ajutand la protejarea creierului si la prevenirea afectarilor neurologice, in cazul unor traumatisme, leziuni cerebrale, sau atunci cand febra ridicata nu poate fi controlata prin metode traditionale.

Folosirea unui asemenea aparat are o serie de avantaje ce tin de posibilitatea de ajustare rapida a temperaturii, ceea ce este esential in diverse situatii critice. In plus, prezinta o siguranta mai mare, chiar daca implica introducerea unui tub in corp, dar si o monitorizare continua, ceea ce faciliteaza ajustarea temperaturii corporale in timp real.

- dr. Titel Tapirdea - medic specialist anestezie si terapie intensiva, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.