Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro
Responsive image

Epilepsia (Comițialitatea)

Epilepsia reprezintă o afecțiune neurologică cronică manifestată prin crize epileptice spontane, recurente ce afectează aproximativ 65 de milioane de oameni în întreaga lume. Criza epileptică constă într-un episod brusc, stereotip de manifestare clinică paroxistică, motorie, senzitivă, senzorială, comportamentală și / sau de modificare a stării de conștiență, ce se datorează activității bruște, necontrolate, anormale, excesive și hipersincrone a unei populații neuronale.

2/3 din crizele de epilepsie apar în copilărie, ulterior incidența crește după 60 de ani. Epilepsia poate implica o parte a corpului (epilepsie parțială) sau întregul corp (epilepsie generalizată). Crizele parțiale apar atunci când există o activitate anormală doar într-o anumită zonă a creierului, iar crizele epileptice generalizate apar atunci când toate zonele creierului sunt afectate.

Ce nu trebuie făcut dacă asistăm la o criză epileptică:

  • 𝗡𝗨 trebuie să ne pierdem cumpătul
  • 𝗡𝗨 trebuie să încercăm imobilizarea pacientului
  • 𝗡𝗨 trebuie să introducem obiecte în gura pacientului
  • 𝗡𝗨 trebuie să ținem de limba pacientului

Epilepsia se moștenește?

Răspunsul este și da și nu. Genetica pare a avea un rol în cele mai multe forme de epilepsie, dar cei mai mulți pacienți cu epilepsie nu au rude afectate de boală. În ceea ce privește decizia de a avea sau nu copii se recomandă sfatul genetic efectuat anterior concepției.

Trebuie menționat că fertilitatea persoanelor cu epilepsie este mai redusă comparativ cu populatia sănătoasă.

Crizele convulsive la femeia însărcinată sunt o urgență și necesită o evaluare promptă. Majoritatea convulsiilor din sarcină pot fi atribuite epilepsiei, dar nu numai. Sunt și alte condiții medicale care se manifestă cu convulsii: eclampsia, encefalitele, tromboflebitele sunt doar câteva exemple în acest sens. Tratamentul antiepileptic nu trebuie întrerupt în vederea unei sarcini sau în timpul sarcinii. Riscul general de afectare a neurodezvoltării fătului în cazul femeilor cu epilepsie este minor. Pentru a preveni eventualele malformații induse de medicația antiepileptică se recomandă 5 mg de acid folic zilnic.

Epilepsia constituie un pericol real pentru siguranța rutieră, prin urmare conducătorilor auto de din grupa 1 nu li se acordă sau nu li se reînnoiesc permisele auto decât dacă sunt monitorizați 5 ani și în acest interval nu au crize deloc. Pentru șoferii din grupa 2 exigențele sunt mai mari: permisele pot fi eliberate dacă timp de 5 ani pacientul nu a mai făcut crize cu toate că i-a fost oprită medicația, timp în care a fost monitorizat corespunzător, nu s-a identificat o patologie cerebrală aferentă și nu s-a identificat nici o activitate epileptiformă pe electroencefalogramă.

S-a constatat o reducere a frecvenței crizelor epileptice la persoanele active fizic. Aceasta ajută și la o mai bună integrare în societate, mai ales în rândul copiilor și adolescenților. De asemenea, psihologul poate oferi servicii de consiliere pentru pacienți și aparținători.

Pacienții cu epilepsie trebuie să urmeze tratament medicamentos riguros, să evite stresul, oboseala, să nu se priveze de somn, să nu consume excitante cerebrale, să evite căldura extremă, să nu lucreze la înălțime, să nu conducă autovehicule.

Chirurgia epilepsiei este rezervată doar unor cazuri speciale conform unor criterii bine stabilite. În primul rând pacientul trebuie să aibă o formă de epilepsie rezistentă la tratament, iar în al doilea rând trebuie identificată o leziune care se pretează la excizie.

Pentru cazurile de epilepsie parțială refractară la tratament se poate folosi adițional stimularea nervoasă vagală cu implantarea unui mic generator de curent sub piele conectat la nervul vag. Rezultatele se ameliorează în timp, astfel că după un an se constată o reducere cu 50% a frecvenței crizelor.

În cadrul Ambulatoriului Spitalului Victor Babeș funcționează un cabinet de neurologie, consultațiile fiind gratuite în baza trimiterii de la medicul de familie.

- dr. Mirela Tărăbuță – medic primar neurolog, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.