Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro

Evaluarea cardiaca cu ajutorul imagisticii prin rezonanta magnetica

Evaluarea cardiacă prin tehnica de rezonanță magnetică este o metodă complet non-iradiantă și non-invazivă, care ajută la obținerea unor imagini complexe și detaliate legate de morfologia, funcționalitatea și elementele structurale ale inimii.

Principalele indicații pentru realizarea unui IRM (imagistică prin rezonanță magnetică) de cord sunt evaluarea unor malformații congenitale sau dobândite ale inimii, studierea anatomiei și fiziologiei aparatului cardiac, diagnosticarea cardiomiopatiilor, valvulopatiilor, a bolilor endocardului, miocardului, epicardului și a pericardului, precum și identificarea unor formațiuni tumorale.

De asemenea, investigația ajută la studierea diferitelor forme de aritmii cardiace, evaluarea funcționalității miocardului și cuantificarea fibrozei după un infarct miocardic. Nu în ultimul rând, permite monitorizarea pre și post-operatorie pentru intervenții la nivelul cordului sau a aparatului cardiovascular, precum și la evaluarea parametrilor de severitate în cazul pacienților diagnosticați cu insuficiență cardiacă.

Printre avantajele acestei tehnici imagistice se numără: acuratețea crescută în diagnosticarea diverselor patologii cardiace realizarea unor investigații de o rezoluție înaltă, care nu depind de tipul constituțional al pacientului examinat, precum și lipsa expunerii la radiații ionizante, permițându-se astfel folosirea IRM cardiac ori de câte ori este necesară în monitorizarea pacientului cardiac.

Un alt avantaj important este obținerea unor imagini de o calitate superioară, comparativ cu ecografia cardiacă sau computer tomografia, în special în investigarea funcționalității, morfologiei aparatului cardiovascular. Substanța de contrast folosită în cadrul examinărilor de tip IRM este mult mai bine tolerată de către pacient comparativ cu cea necesară unei investigații de tip computer tomograf, iar efectele adverse sunt mai reduse.

Pregătirea pacientului nu diferă de investigațiile uzuale IRM. Pacientul ar trebui să evite consumul de lichide și alimente cu aproximativ 1-2 ore înainte de examinare. Medicamentele pentru patologia cardiacă de fond a pacientului trebuie administrate conform recomandărilor primite de la medicul cardiolog în ziua examinării.

Dacă examinarea IRM necesită administrarea substanței de contrast, funcția renală a pacientului trebuie evaluată, în prealabil, prin efectuarea unor analize uzuale, precum valoarea creatininei plasmatice și calcularea ratei de filtrare glomerulare. De asemenea, dacă pacientul suferă de astm bronșic sau are alergii la medicamente, alimente, medicul radiolog trebuie informat înainte de administrarea substanței de contrast.

In ceea ce priveste contraindicațiile de efectuare a examinării IRM, trebuie amintite existența unui dispozitiv de tip stimulator cardiac incompatibil IRM, a protezelor osoase metalice incompatibile, clipsuri, stenturi sau alte dispozitive intravasculare care au componență feroasă incompatibilă cu examinarea IRM. De asemenea, este contraindicată folosirea investigației IRM la pacienții care au o proteză valvulară metalică, pacemaker cardiac sau orice fel de implant metalic care nu este compatibil cu aparatul de rezonanță magnetică.

Fiind o examinare complexă, IRM cardiac necesită un protocol dedicat care să ofere imagini de calitate, clare și interpretabile de către medicul radiolog. Investigația poate dura mai mult decât o examinare clasică, durata medie fiind de aproximativ 45-60 minute. În cadrul examinării, pacientul va primi indicații să mențină apneea (să își țină respirația) pe perioade scurte de 10 – 20 secunde, timp în care achiziția imaginilor va fi îmbunătățită datorită bradicardiei induse. Astfel, o colaborare eficientă a pacientului va putea reduce la minim necesitatea repetării anumitor secvențe care sunt afectate de mișcarea cordului sau a pacientului.

Se recomandă ca examinarea IRM a cordului să fie efectuată cu un aparat modern, de ultimă generație, care poate crea un câmp electromagnetic de 3 Tesla, pentru a se putea obține imagini de o calitate superioară.

- asist.univ.dr. Emil Stoicescu, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.