Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro

Lecția de la Babeș: Cum suntem apărați de infecțiile gastro-intestinale?

Infecţiile gastro-intestinale reprezintă un grup de afecţiuni care au cauze variate determinate de bacterii, virusuri, paraziţi, dar şi de toxinele acestora, care se caracterizează prin modificări la nivelul tractului digestiv. La producerea infecţiilor gastro-intestinale contribuie perturbarea echilibrului dintre factorii de apărare ai organismului şi factorii de agresiune ai microorganismelor.

 • Igiena personală
  Declanşarea enterocolitei depinde de numărul de germeni ingeraţi. Cum majoritatea acestor afecţiuni au calea de transmitere fecal-orală, este foarte importantă igiena personală pentru a reduce numărul de germeni care ajung în organism.
 • Aciditatea sucului gastric şi alte bariere fizice
  Majoritatea bacteriilor patogene ingerate nu ajung la nivelul intestinului datorită acidităţii sucului gastric, care le distruge. Când această barieră este neutralizată de medicamente antiacide ori pH-ul sucului gastric creşte prin ingestie de lichide multe (de obicei în timpul verii) sau în unele boli, atât susceptibilitatea, cât şi severitatea enterocolitelor creşte.
 • Motilitatea intestinală
  Mișcările intestinului au rol în epurarea organismului de germeni patogeni, prin eliminarea lor prin scaun, și în menținerea florei normale. Inhibarea acesteia din urmă prin medicamente, cum sunt antispasticele, poate duce la agravarea enterocolitei.
 • Microflora intestinală
  Pierderea florei intestinale normale sau modificările echilibrului acesteia, produse de antibiotice, duc adeseori la infecţii severe.
 • lmunitatea intestinală specifică
  Tulburări ale imunităţii umorale, în special în producerea de Ig A, precum şi ale imunităţii celulare, favorizează declanşarea infecţiilor gastro-intestinale, producerea de forme severe, ducând şi la prelungirea timpului de vindecare şi de debarasare de germeni. De exemplu, diareea turistului este urmarea faptului că în diferite regiuni ale globului circulă germeni diferiți, pentru care nu avem imunitate.
 • Factori protectori în lapte şi ser
  În laptele mamei se găsesc o serie de factori benefici, precum lactoferin, lizozim, fagocite cu acţiune bactericidă. De aceea, hrănirea la sân a sugarului este foarte importantă pentru asigurarea imunității acestuia.
 • Vârsta
  La vârste mici (sugari), dar și la bătrâni mecanismele de apărare de la nivelul tractului intestinal sunt deficitare, ceea ce favorizează acest tip de infecţii, precum şi evoluţia lor mai gravă şi prelungită.

În concluzie, organismul uman este foarte bine aparat împotriva infecțiilor printr-o serie de mecanisme pe care, dacă le distrugem, prin utilizarea abuzivă a medicamentelor și în special a antibioticelor, ajungem să facem infecții severe.

- S.L. dr. Virgil Musta - Medic primar boli infecțioase, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.