Anestezia in Chirurgia Toracica
Cele mai multe afectiuni ce necesita interventii de chirurgie toracica sunt reprezentate de neoplasmul bronhopulmonar, tumorile mediastinale sau diverse afectiuni ale esofagului.
Tehnicile anestezice in chirurgia toracica sunt mai dificile decat cele din anestezia generala, necesitand atentie sporita si o monitorizare mai ampla pe parcursul interventiei. Si asta pentru ca in timpul anesteziei se folosesc sonde speciale pentru intubatia selectiva (este un tip special de anestezie care permite “dezumflarea” plamanului asupra caruia are loc interventia, oferind chirugului toracic nu doar un spatiu mai mare de “lucru”, ci si facand mai usoara operatia prin “oprirea” plamanului care este supus interventiei).
Aceasta intubatie selectiva permite, practic, ventilatia individuala a fiecarui plaman in parte. Un alt element care ridica gradul de dificultate pentru medicul anestezist il reprezinta pozitia pacientului, in decubit lateral, pe parcursul interventiei chirurgicale. Procesul de intubatie orotraheala, in cazul anesteziei unipulmonare, este mai complex, sondele care sunt special destinate acestui tip de intubatie avand un calibru mai mare decat cele folosite in mod uzual.
Intubatia se realizeaza, de obicei, prin metode de laringoscopie clasica ori, daca este posibil, prin videolaringoscopie. O alta metoda este cea fibrooptica prin care pozitonarea tubului endobronsic este vizualizata direct cu ajutorul unei camere de mici dimensiuni.
In cadrul Spitalului Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Victor Babes Timisoara, pacientii beneficiaza de tehnici moderne de intubatie video-asistata, dar si de verificare fibroscopica postintubatie, reducandu-se astfel riscurile aparitiei complicatiilor intra si postanestezice.
Chirurgia toracica comporta un risc de complicatii ridicat, majoritatea pacientiilor avand comorbiditati severe asociate, motiv pentru care cele mai multe cazuri necesita monitorizare atenta si pe parcursul terapiei intensive postoperatorie.