Pneumotoraxul
Penumotoraxul reprezinta o acumulare de aer nefireasca in spatiul pleural. Spatiul pleural este reprezentat de 2 foite, cea viscerala, care acopera plamanul, si foita parietala, care acopera peretele toracic in interior.
Intre cele doua foite se afla o cantiate mica fiziologica de lichid. Din cauza unor factori interni, de exemplu afectiuni pulmonare, pleurale, mediastinale, sau factori externi, traumatisme toracice, intre cele doua foite apare o cantitate de aer, mai mica sau mai mare, care poate produce tulburari respiratorii si, implicit, cardiovasculare, cu un impact major asupra pacientului.
De obicei, ca simptomatologie, pacientii prezinta dispnee (lipsa de aer) si un junghi pe partea toracica.
Tratamentul pneumotoraxului poate fi:
-
conservator, constand in repaus fizic, oxigenoterapie, in cazurile in care cantitatea de aer interupsa intre cele doua foite pleurale este mica.
-
chirurgical, iar in acest caz afectiunea se rezolva, de regula, printr-o mica interventie (anestezie locala, incizie de aproximativ 1-1,5 cm, pe linia axilara medie, spatiul 5 intercostal, cu introducerea unui tub de drenaj pleural).
Pacientul trebuie sa fie sub supraveghere medicala continua, sa i se administreze tratament medicamentos (antanalgice si antibiotice) si sa fie supus unui control radiologic, intre 3 si 5 zile.
Daca nici dupa aceasta interventie pneumotoraxul nu dispare, este necesara o operatie care implica anestezie generala, toracotomie, patrunderea in cavitatea pleurala, evaluarea si rezolvarea leziunilor care au dus la aparitia pneumotoraxului.
Interventiile chirurgicale care necesita adormirea pacientului, anestezie generala cu intubatie oro-traheala, se pot face, de obicei, toracoscopic sau prin toracotomie clasica, daca complexitatea afectiunilor este mai ampla.
Este important ca pneumotoraxul să fie evaluat și tratat prompt altfel poate duce la complicații grave, cum ar fi insuficiența respiratorie și deteriorarea plămânilor. Majoritatea cazurilor de pneumotorax se vindecă cu succes, iar pacienții pot reveni la activitățile lor obișnuite.