Enterocolita acuta este o inflamatie a tractului digestiv si se manifesta prin prezenta a mai mult de trei scaune apoase pe zi. Salmonella este una dintre bacteriile cel mai frecvent incriminate in etiologia (cauza sau originea) enterocolitei acute.
Transmiterea bacteriei are loc prin intermediul consumului de apa si alimente contaminate. Vorbim despre carne insuficient preparata termic, in special carnea de pasare, oua, mai ales cele de rata, peste, crustacee, lapte nepasteurizat, alimentele prelucrate cu lapte sau oua crude, creme, maioneza, inghetata.
Simptomele debuteaza intre 12-36 ore de la ingestia alimentului sau apei contaminate si se manifesta prin febra, frison, numeroase scaune diareice apoase, de culoare verzuie, greata, varsaturi si dureri abdominale.
Copiii si varstnicii pot prezenta forme severe de enterocolita cu Salmonella, cu risc de deshidratare severa, prin pierderi importante de lichide cauzate de varsaturi si scaune diareice, existand riscul de aparitie al dezechilibrelor hidro-electrolitice.
Diagnosticul se bazeaza pe o anamneza detaliata, pe examenul clinic si efectuarea de coprocultura sau analiza PCR din materiile fecale.
Tratamentul infectiei cu Salmonella se bazeaza pe regim alimentar, tratament suportiv cu lichide si administrarea intravenoasa de solutii de reechilibrare hidroelectrolitica, tratament simptomatic cu antiemetice (medicamente folosite pentru a trata greata si varsaturile), antidiareice orale, antitermice, antalgice (medicamente pentru tratamentul durerii) si tratament etiologic (tratament impotriva bacteriei) cu administrarea de antibiotic.
Sub tratament, manifestarile clinice ale salmonelozei se pot intinde pe o perioada de 7-10 zile, dar dereglarea tranzitului intestinal poate persista, chiar si la cateva luni dupa remiterea infectiei, din cauza capacitatii bacteriei de alterare a florei digestive fiziologice. De aceea, se recomanda administrarea de probiotice pentru refacerea florei digestive.