Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro
Responsive image

Lecția de la Babeș: Hemoptizia

Hemoptizia reprezintă o sângerare la nivelul căilor respiratorii inferioare, manifestată prin eliminarea unei expectorații cu sânge roșu deschis, spumos, printr-un acces de tuse. Aceasta poate fi unică sau multiplă, în cantitate variabilă, de la câteva firișoare de sânge amestecate cu spută până la cantități mari, de 300 de mililitri de sânge, pe parcursul unei zile.

Cele mai frecvente cauze sunt cancerul pulmonar, tuberculoza sau alte infecții, infarctul pulmonar, complicații ale bronșitei cronice sau ale bronșectaziilor (dilatații ale bronhiilor).

Hemoptizia poate să apară și ca urmare a unor manevre de diagnostic sau tratament, cum sunt bronhoscopia cu biopsie, intubarea postoperatorie, la cei cu tratament anticoagulant sau antiagregant (inclusiv la aspirină), în insuficiența cardiacă sau în boli autoimune.

Trebuie, însă, să fie diferențiată față de sângerările provenite din nas, gură, faringe sau din stomac.

Hemoptizia trebuie tratată ca o urgență, pentru că evoluția poate fi imprevizibilă și greu de controlat. Pericolul principal îl reprezintă sufocarea cu propriul sânge, mai degrabă decât pierderea volemică.

Primele măsuri recomandate în asemenea situații sunt sistarea oricărei activități, urmată de repaus fizic, calmarea tusei, evitarea căldurii, ce poate agrava hemoptizia, consumul de lichide, comprese reci pe torace și adresarea la serviciul de urgență pentru investigații și tratament de specialitate.

- S.L. dr Bertici Nicoleta - medic pneumolog, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.