Lecția de la Babeș: Botulismul
Bunicii noștri știau despre botulism, așa cum știau și de alte boli foarte grave: rabia sau turbarea, tetanosul, cărbunele sau antraxul. Nu le știau denumirea științifică, nu știau cum se tratează boli mortale, pentru că în acea perioadă erau, practic, de netratat, dar știau cum să le recunoască ori să le prevină. Așa că ne-au învățat că nu e bine să deschidem și să consumăm conserve cu capacul bombat, care fâsăie la deschidere și emană un miros neplăcut, de rânced. De fapt, a fost prima lecție de profilaxie a botulismului.
Ce este botulismul?
O toxiinfecție alimentară, care, după modul de manifestare, reprezintă de fapt o neuroinfecție, o encefalită bacteriană. Bacteria care produce boala formează spori ce pot persista în sol luni de zile și pentru a căror distrugere este nevoie de preparare termică la 120 de grade Celsius. Temperatura de preparare a mâncării în gospodării este, în general, de 100 grade (120 grade în oala cu presiune). Așă că putem ingera alimentul contaminat odată cu bacteria și toxinele acesteia.
Ce va determina toxina?
Paralizia unor nervi, inițial a celor care asigură motilitatea globului ocular și a pleoapelor, apoi a celor responsabili de deglutiție și, în final, paralizia musculaturii respiratorie care duce la deces.
Ați auzit de Botox și administrare lui în cosmetică?
Practic, se injecteaza toxina botulinică în cantități infime, la preturi însă de cele mai multe ori foarte mari, pentru a obține o relaxare, în fapt o paralizie temporară a unor grupe musculare de la nivelul fetei, și asta cu scopul de 'netezire' a ridurilor, de 'întinerire'. De altfel, toxina botulinică este cea mai toxică substanță biologică cunoscută, decesul survenind după o doză de 5 nanograme.
Bacteria care produce boala nu se dezvoltă decât în condițiile de anaerobioză, astfel conservele oferind mediul propice, ele fiind închise ermetic și lipsite de oxigen. Să nu uităm, însă, de alte alimente procesate în gospodării individuale, care oferă aceleași condiții: toba, cârnații sau chiar mierea de albine, care este impenetrabilă pentru oxigen.
În ultimii ani, toate cazurile de botulism au provenit din medii rurale/urbane cu consum de astfel de alimente. După câteva ore/zile apar primele manifestări ale bolii, cele de tip toxiinfecție alimentară, urmate la 1-2 zile de cele neurologice. 90% dintre pacienți acuză vedere neclară și dublă, rezultatele testului caracteristic fiind acelea că ei nu mai pot citi nici de la apropiere, nici de la departare, lucru îngrijorător care îi determină pe pacienți să solicite un consult oftalmologic. De aici se emite suspiciunea de botulism și bolnavii ajung în spitalul de boli infecțioase.
Tratamentul reprezintă o urgență medicală și se efectuează cu ser antibotulinic, ce neutralizează toxina circulantă. În funcție de rapiditatea diagnosticului și a administrării de ser antibotulinic, viața bolnavilor poate fi salvată.