Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro
Responsive image

Hepatita medicamentoasa

Hepatita medicamentoasa este o afectiune hepatica severa, cauzata de reactia toxica a ficatului la anumite medicamente. Consecintele acestei boli sunt grave. In cazul in care afectiunea nu este diagnosticata la timp poate duce la deces.

Potrivit statisticilor, hepatita medicamentoasa reprezinta intre 10 si 20% dintre cazurile totale de hepatita acuta.

Cauzele hepatitei medicamentoase sunt variate. Antibioticele si antiinflamatoarele pot provoca leziuni hepatice, in special atunci cand sunt utilizate in doze mari sau pe o perioada mai lunga de timp. De asemenea, reactiile adverse pot fi influentate de factori precum varsta, sexul, boli asociate, dar si consumul ridicat de alcool.

Printre simptomele hepatitei medicamentoase se numara: icterul - ingalbenirea pielii si a ochilor, durerea abdominala, pierderea apetitului, febra, urina de culoare inchisa, scaunele acolice (de culoare deschisa).

Simptomatologia poate aparea la cateva zile sau chiar saptamani dupa inceputul tratamentului.

In general, hepatita medicamentoasa este subdiagnosticata, deoarece simptomele sunt asemanatoare altor afectiuni.

Diagnosticul se bazeaza pe evaluarea simptomelor, istoricul medical al pacientului, identificarea medicamentelor utilizate si teste de sange care evalueaza functia hepatica.

Daca exista suspiciunea de hepatita medicamentoasa, primul pas este oprirea administrarii medicamentului suspect. In functie de gravitatea cazului, tratamentul poate include medicatie pentru sustinerea functiei hepatice si hidratare. In cazuri extreme se poate ajunge la transplant hepatic.

- dr. Adina Ilas – medic rezident Boli Infectioase, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.