Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro

Lecția de la Babeș: Postul, sănătos sau dăunător?

Postul alimentar este cunoscut de mii de ani de către oameni și ținut cu diverse motivații, de la dimensiunea religioasă până la cea de menținere a sănătății sau de detoxifiere a organismului. Important este ca alimentele pe care alegem să le consumăm să includă macronutrienți și micronutrienți într-o proporție adecvată necesarului caloric. În categoria macronutrienților întâlnim proteinele, glucidele și lipidele, iar în cea a micronutrienților, vitaminele și mineralele.

Postul ca regim poate reprezenta o restricție alimentară binevenită pentru organism - ajută la controlul zahărului din sânge prin reducerea rezistenței la insulină, contribuie la scăderea în greutate prin limitarea aportului de calorii, contribuie la stimularea metabolismului (arderi), reduce tensiunea arterială, nivelul trigliceridelor și nivelul de colesterol, toate astea în condițiile în care alegem judicios preparatele alimentare consumate în această perioadă.

Este postul pentru toți? Răspunsul e nu!

În acest sens este important de știut că gravidele și mamele care alăptează au interdicție la post, din cauză că alimentația lor nu trebuie să fie lipsită de nutrienți.

Pacienții care suferă de TBC, diabet zaharat și boli metabolice, anemii, boli psihice, persoanele în vârstă nu ar trebui să țină post mai mult de 5 zile. De asemenea, copiii și adolescenții nu ar trebui să tină post, deoarece sunt in perioada de creștere, când organismul are nevoie de minerale, vitamine și macronutrienti pentru a se dezvolta.

Recomandări dietetice pentru post:

  • mănâncă puțin și des - este recomandat să avem 3 mese pe zi și 2 gustări.
  • trebuie introduse in meniul zilnic proteine vegetale, cum sunt fasolea boabe, ciupercile, mazărea, năutul, lintea, soia și fructele oleaginoase (alune, nuci, migdale).
  • evitați să cumpărați produse procesate cum sunt mezelurile de post, pateul vegetal, foietajul de post, covrigeii de post, deoarece sunt bogate caloric, dar si în aditivi și coloranți alimentari.
  • consumati cât mai multe fructe si legume crude.
  • faceţi mișcare 150 min/săptămână și nu uitaţi să vă hidrataţi corespunzator.
  • evitaţi excesul de alimente cu conținut crescut de glucide (pâine, cartofi, paste făinoase, orez, fructe deshidratate) care predispun la exces ponderal şi cresc glicemia la persoanele cu diabet zaharat.
  • vitaţi alimentele prăjite.
  • consumaţi zilnic ciorbe sau supe cremă.

Dieta în timpul postului, dacă este bine echilibrată, poate asigura toți nutrienții de care avem nevoie. Prin urmare, trebuie să respecte raportul dintre principiile alimentare şi necesarul caloric individual calculat în funcţie de vârstă, sex, greutate, înălţime, activitate fizică.

- Dr. Natalia Horobet - Rahota - medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.