Postul intermitent (Intermittent fasting)
Ce este postul intermitent?Postul intermitent presupune alternarea perioadelor in care poti manca “normal” cu perioadele in care te abtii complet sau partial de la mancare.
Cel mai des intalnite tipuri de post intermitent sunt:
-
Metoda 16:8 - post 16 ore pe zi (exemplu: se renunta la “gustari” dupa cina si se “sare” peste micul dejun), iar in cele 8 ore ramase pot exista mai multe mese
-
Metoda 5:2 - presupune o alimentatie normala 5 zile/saptamana si 2 zile de restrictie calorica la 500-600 kcal/zi. Este important ca zilele de post sa nu fie consecutive, iar in restul zilelor sa nu fie crescut numarul de calorii
-
Metoda postului de 24 de ore - se mananca la cina, iar urmatoarea masa este cina de a II-a zi. Acest tip de post intermitent este recomandat a fi tinut o zi, cel mult doua, pe saptamana fara ca zilele sa fie consecutive
Beneficiile postului intermitent:
-
scadere in greutate cu >5%
-
scaderea tensiunii arteriale
-
scaderea rezistentei la insulina si a stresului oxidativ
-
scaderea colesterolului, trigliceridelor, cresterea HDL colestrolului, scaderea HbA1c (hemoglobina glicata - reprezinta un marker al controlului glicemic la pacientii diabetici)
-
scaderea glicemiei a jeun (valoarea nivelului de glucoza din sange pe nemancate, la cel putin 8 ore de la ultima masa)
Orice metoda de post intermitent aleasa pentru a slabi in greutate trebuie sa fie insotita de cateva reguli generale:
-
consum de apa sau ceaiuri neindulcite
-
cantitatea de alimente trebuie sa fie normala, nu excesiva (fructe, legume, lactate degresate, paine integrala, oua, carne slaba, nuci, peste)
-
este necesara reducerea cantitatii de zahar si prajeli
-
activitate fizica in mod regulat (in zilele de post cu restrictie calorica 5:2 sau postul de 24 ore este indicat sa nu fie efectuata activitate fizica)
Postul intermitent, indiferent de metoda, nu este indicat femeilor gravide, persoanelor aflate in crestere ( <18 ani) sau in cazul persoanelor care au boli cronice si care se afla sub tratament.