Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro
Responsive image

Ultrasonografia sau ecografia Doppler

Ecografia Doppler este un tip de investigație imagistică cu ajutorul căreia se poate monitoriza fluxul sangvin la nivelul arterelor și venelor. Metoda este non-invazivă și non iradiantă și permite o evaluare a morfologiei și funcționalității vaselor sanguine.

Investigația durează între 20 și 30 de minute și poate fi efectuată ori de câte ori este nevoie, fără ca sănătatea pacientului să fie afectată. Dispozitivul cu ajutorul căruia este realizată această investigație, aparatul Doppler, emite ultrasunete care sunt recepționate și reflectate apoi de corpul pacientului. Diferența între frecvența fasciculului emis și cel recepționat oferă informațiile necesare stabilirii unui diagnostic.

Investigația este utilizată pentru diagnosticarea trombozelor venoase de la nivelul membrelor superioare sau inferioare, refluxul sângelui din venele profunde în venele superficiale cu apariția insuficienței venoase și a varicelor, malformații vasculare, respectiv dilatări anevrismale, stenoze vasculare sau ateromatoză.

Cel mai adesea aparatul se folosește pentru investigarea sistemului vascular al membrelor inferioare. Astfel, pacienții ce prezintă simptome asociate unei disfuncții vasculare cu această localizare, cum ar fi durerea la nivelul gambei apărută la mers, senzația de picioare reci, amorțeli, edem sau apariția unor vase tortuoase proeminente (varice), au indicație de explorare prin ecografie Doppler pentru diagnosticul unei posibile boli arteriale periferice sau al unei insuficiențe venoase cronice.

Printre factorii de risc, în cazul producerii bolilor vasculare, ce fac necesară o monitorizare periodică, se numără sedentarismul, fumatul, condițiile de muncă ce impun statul în picioare timp îndelungat, istoricul familial de boli cardio-vasculare, consumul de anticoncepționale orale și imobilizarea la pat pe o perioada îndelungată.

Una dintre patologiile urgente, ce este diagnosticată cu ajutorul ecografiei Doppler și este esențial a fi recunoscută timpuriu, este tromboza venoasă profundă la nivelul membrelor inferioare. Formarea unui tromb la nivelul venelor prezintă riscul de migrare până la nivelul vascularizației pulmonare, cu posibilitatea producerii emboliei pulmonare. Diagnosticul precoce prin ecografie, în urma suspiciunii clinice, permite un tratament prompt ce poate preveni apariția complicațiilor potențial letale.

În cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș pot fi realizate Ecografii Doppler.

- dr. Antonio Fabian - medic radiolog, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.