Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro

Cura salină

România are nu doar cea mai mare salină din Europa, cea de la Slănic Prahova, care are cel mai pur aer de pe planetă, dar se numară și printre țările cu cele mai multe saline de pe continent. Dincolo de frumusețea adâncurilor de sare, liniștea locurilor și aerul nepoluat, salinele pot oferi și un tratament adjuvant pentru pacienții cu boli pulmonare sau alergii.

Speleoterapia, așa cum este numită terapia în salină, este indicată în special în cazul persoanelor care prezintă o imunitate mai slabă, răceli repetate, rinite cronice (în special cele alergice), polipi, sinuzite, faringite, astm bronșic sau bronșitele asmatiforme, traheobronsite, sinuzite maxilare sau cornice, amigdalite cornice, emfizem pulmonar, dar și pentru persoanele care suferă de oboseală cronică, rezistență scăzută la stres și chiar insomnie. Există însă și contraindicații. Nu se recomandă cura cu aerosoli în cazul persoanelor care sunt bolnave de tuberculoză, pneumonie, gripă, hipertensiune, dar și în cazul celor care suferă de anxietate, sau claustrofobie. Cu alte cuvinte, persoanele care au fenomene acute pulmonare sau cardiace.

Principalii beneficiari sunt însă copiii. Orele petrecute în salină duc la o ameliorare a simptomelor de hiper-reactivitate bronșică (fenomene tusigene, bronșite repetate), dar și la o creștere sănătoasă a plămânilor.

Pentru a avea însă cu adevărat eficiență medicală, salinele trebuie să întrunească anumite condiții specifice: temperatura constantă a aerului (relativ scăzută, de aceea se recomandă și purtatul unor haine mai groase în interior), umiditatea crescută, prezența de aerosoli salini, aeroionizare.

Recomandarea de cură într-o salină este de 7-10 zile (pentru copii) și 14-18 zile (pentru adulți). În cazul copiilor cu vârsta mai mică de 3 ani, trebuie să aveți acordul medicului pediatru pentru ședințele de salină.

Chiar dacă salina reprezintă și un spațiu de odihnă, este important să desfășurați activități fizice ușoare sau moderate. Foarte multe saline pun la dispoziție tot felul de activități recreaționale (tenis de masă, bowling, baschet, plimbări cu barca, hidrobiciclete, iar pacienții sunt încurajați să facă cât mai multă mișcare. O ședință de salină trebuie să fie minim de 30 de minute. Pentru ca efectul să fie cel așteptat, perioada petrecută în subteran ar trebui să fie de 1-2 ore, în funcție de patologia pacientului (ședințele de salină trebuie urmate de 2 ori pe zi). Efectele clinice pot să persiste până la 3 luni de zile.

- Prof. dr. Cristian Oancea - medic primar pneumolog, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.