Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro

Pregătirea pacientului pentru operație

Pregătirea preanestezică sau preoperatorie este foarte importantă, însemnând o evaluare complexă a pacientului ce urmează a fi supus unei intervenții chirurgicale.

Practic, cu câteva zile înainte de operație, medicul anestezist face un consult preanestezic, adică o întâlnire față în față cu pacientul, pentru a-i afla istoricul medical, în special dacă a mai suferit intervenții chirurgicale și de ce natură au fost acestea.

Medicul anestezist va solicita toate documentele și consulturile interdisciplinare efectuate până la momentul operației și va proceda la un examen clinic, care presupune evaluarea sistemului respirator, cardiovascular, renal. Acest lucru îi va permite medicului de terapie intensivă să aleagă tehnica anestezică optimă și individualizată.

În același timp, specialistul anestezist poate solicita și alte investigații, dar și modificarea medicației pe care pacientul o ia în mod curent, spre exemplu modificarea protocolului medicamentelor anticoagulante, pentru ca intervențiile anestezică și chirurgicală să poată fi realizate în condiții de siguranță.

Totodată, i se va explica pacientului că nu are voie să mănânce, să bea înaintea intervenției și că va trebui să respecte cu foarte mare strictețe protocolul medicamentos care i-a fost stabilit în timpul examinării.

Mai mult, specialistul ATI îi va da informații pacientului despre tehnica anestezică aleasă, dar și informații despre riscuri, beneficii și starea clinică ulterioară.

Medicul anestezist se va ocupa de alegerea momentului optim al intervenției chirurgicale, atunci când starea clinică o permite. De exemplu, se poate solicita o reevaluare din punct de vedere cardiologic, putându-se amâna operația până când valorile tensiunii arteriale sunt ținute sub control. De asemenea, medicul anestezist alege împreună cu chirurgul ziua în care pacientul poate fi operat în condiții de siguranță.

Nu în ultimul rând, pacientul va trebui să își dea consimțământul scris pentru efectuarea anesteziei, dar și a intervenției chirurgicale.

- Dr. Mirela Poroșnicu - medic primar Anestezie și Terapie Intensivă, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.