Sistemul respirator are mai multe functii cheie la nivelul organismului, una dintre acestea fiind schimbul adecvat de gaze.
Sistemul respirator include caile respiratorii superioare si inferioare, sistemul nervos central si periferic, peretele toracic si muschii respiratorii. Orice anomalie ce apare la nivelul componentelor sistemului respirator poate duce la aparitia insuficientei respiratorii.
Insuficienta respiratorie este o afectiune des intalnita in practica medicala si reprezinta incapacitatea sistemului respirator de a realiza oxigenarea eficienta a sangelui si eliminarea dioxidului de carbon.
Semnele si simptomele care ne pot duce cu gandul la insuficienta respiratorie sunt:
Fiziopatologie
Durata
Etiologie- exemple:
Pentru stabilirea diagnosticului insuficientei respiratorii se fac diverse teste si proceduri care implica o abordare multidisciplinara: analiza gazelor din sangele arterial, pulsoximetrie, evaluare imagistica pulmonara, spirometrie, bronhoscopie, biopsii, evaluare cardiologica si neurologica.
Tratamentul insuficientei respiratorii acute este o urgenta medicala intrucat poate pune viata in pericol si necesita tratament medical de urgenta in cadrul unui spital.
Principiile de tratament in insuficienta respiratorie urmaresc mentinerea oxigenarii tisulare si restabilirea schimburilor gazoase la nivelul capilarelor alveolare prin: administrarea de oxigen in functie de gravitatea pacientului (canula nazala, masca faciala, ventilatie mecanica non-invaziva sau invaziva, oxigenarea cu membrana extracorporela) si tratamentul specific fiecarei cauze care a dus la aparitia insuficientei respiratorii.