Lecția de la Babeș: Steatoză hepatică (ficatul gras)
Este știut faptul că ficatul este al doilea cel mai mare organ din organismul uman. Funcțiile lui sunt complexe, însă, în principal, el procesează alimente și băuturi pentru a obține nutrienți, stochează energia și filtrează substanțele toxice pentru organism.
Steatoza hepatică, cunoscută și sub denumirea de încărcarea grasă a ficatului, este rezultatul acumulării de grăsimi în celulele hepatice.
Există 2 tipuri principale de încărcare grasă a ficatului: încărcarea grasă non-alcoolică și ce grasă alcoolică, denumită și steatohepatită alcoolică.
Încărcarea grasă non-alcoolică afectează aproximativ un sfert din populație. Cauza apariției acesteia este necunoscută. Cercetările au arătat că este mult mai răspândită în rândul persoanelor cu anumiți factori de risc: nivel crescut al colesterolului și/sau al triglicer-idelor, obezitatea (în special depunerea de grăsime pe abdomen), sindromul metabolic, sindromul de ovar polichistic, apneea în somn, diabet zaharat de tip 2, hipotiroidism, scădere rapidă în greutate.
Alți factori care determină încărcarea grasă non-alcoolică sunt: statusul nutrițional (hipernutriția ori malnutriția severe, nutriția totală parenterală, dietă prin înfometare), unele medicamente (de ex. amiodaronă, tamoxifen, methotrexate, corticosteroizii) și expunerea la substanțe toxice.
Încărcarea grasă alcoolică are la rându-i o serie de factori favorizanți: consumul minim de alcool de 40-80 g pe zi, timp de 10-12 ani, și predispoziția genetică a alcoolismului prin producerea enzimelor implicate în metabolizarea alcoolului.
În mod obișnuit, steatoză hepatică este o boală silențioasă asimptomatică sau cu simptome puține, gen oboseală, durere sau disconfort în abdomenul superior, scăderea apetitului.
Încărcarea grasă poate progresa în patru stadii: încărcarea grasă simplă (grăsime în exces în ficat, care nu este dăunătoare, dacă nu progresesaza), steatohepatica (pe lângă excesul de grăsime, apare și inflamația în ficat), fibroză (persistența inflamației produce local cicatrici, dar se păstrează funcția normală a ficatului) și ciroză (cicatricile din ficat sunt extinse și afectează funcționarea normală a ficatului).
Diagnosticul steatozei hepatice presupune consult medical, investigații biologice și imagistice.
Steatoză hepatică nu are tratament specific. Pentru îmbunătățirea stării de sănătate sunt prioritare schimbările în stilul de viață. Recomandate sunt: reducerea sau abstinență de la consumul de alcool, dietă cu calorii puține, bogată în fibre (fructe, vege-tale și cereale integrale) și cu conținut scăzut de grăsimi, reducerea cantității de sare, a grăsimilor săturate ce se găsesc în carnea roșie și a alimentelor prăjite, a carbohidraților rafinați gen dulciuri, orez alb, pâine albă, mișcare fizică zilnic, cel puțîn 30 de minute, scăderea în greutate și consumul de apă pentru hidratarea adecvată a organismului.