Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro
Responsive image

Diseminarea celulelor neoplazice după o bronhoscopie cu biopsie bronșică – mit sau realitate?

Bronhoscopia este o investigație minim invazivă, indicată pentru diagnosticul unor afecțiuni pulmonare. Aceasta se realizează cu ajutorul unui fibrobronhoscop – un tub flexibil, care este introdus pe cale bucală sau nazală, prin calea aeriană principală, traheea. Investigația nu este dureroasă, fiind efectuată sub anestezie locală.

Bronhoscopia permite efectuarea mai multor proceduri diagnostice, dintre care cea mai importantă este biopsia bronșică.

În cazul unei leziuni neoplazice, biopsia bronșică ajută la stabilirea diagnosticului de certitudine, stadializare, orientare terapeutică, urmărirea evoluției, dar și la stabilirea prognosticului.

Țesutul tumoral recoltat prin biopsie bronșică ajută la stabilirea tipului histopatologic (HP) al afecțiunii: non-small cell carcinoma (NSCLC), în proporție de 75%, și small cell carcinoma (SCLC), în proporție de 15%. De asemenea, permite identificarea unui profil molecular prin determinarea mutațiilor genetice: EGFR, ALK, ROS1 – prezente la 30% din pacienți – sau a „expresiei imune”, care este prezentă la 27% dintre pacienți.

Toate aceste determinări nu se pot efectua decât din țesutul tumoral recoltat prin biopsie bronșică sau alte proceduri mai invazive. Prin aceste investigații este posibilă instituirea unui tratament personalizat, prin care să se administreze tratament citostatic diferențiat, ceea ce crește rata de supraviețuire cu 30%.

În același timp, tratamentul țintit al mutațiilor genetice, care este diferit pentru fiecare tip de mutație, poate crește rata de supraviețuire cu 20%, comparativ cu tratamentul citostatic standard. Nu în ultimul rând, prin imunoterapie se poate crește rata de supraviețuire, comparativ cu celelalte tratamente, cu peste 30%.

Diseminarea sau împrăștierea celulelor neoplazice după o bronhoscopie cu biopsie bronșică este menționată în literatura de specialitate ca posibilă, dar puțin probabilă. Oricum, efectele ar fi absente din cauza distrugerii rapide a acestor celule prin terapiile menționate anterior.

Beneficiile acestei proceduri sunt însă majore. În absența biopsiei bronșice, evoluția bolii va fi una naturală, de scurtă durată și implacabilă.

- dr. Dorin Vancea - medic primar pneumolog, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.