Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro

Lecția de la Babeș: Stres – Anxietate – Burnout

Expunerea la stres constant şi prelungit cauzat de sarcini multiple, termene limită, relaţii tensionate, program de muncă prelungit şi lipsa odihnei. Toate acestea conduc la apariţia a ceea ce numim anxietate.

Anxietatea este, de fapt, o stare de tensiune psihică ce se manifestă prin iritabilitate, nelinişte, teamă, lipsă de ȋncredere, care generează o serie de suferinţe ca dureri de cap, senzaţii de greaţă şi sufocare, transpiraţii ale palmelor şi palpitaţii. Expunerea la stres, anxietatea, suprasolicitarea şi epuizarea fizică şi psihică conduc la burnout. Programul de muncă prelungit, lipsa satisfacţiei, lipsa vieţii personale şi scăderea calităţii vieţii sunt factori predictivi pentru burnout.

Cum gestionăm toate acestea?

La locul de muncă: respectarea programului de muncă, reorganizarea muncii, acolo unde este cazul, acordarea zilelor libere, a concediului de odihnă şi realizarea de ȋntâlniri periodice.

Ȋn plan personal: detaşarea de locul de muncă ȋn afara acestuia şi realizarea de activităţi care induc relaxare şi satisfacţie. Să nu uităm că fiecare individ este unic, are propriile capacităţi şi abilităţi ȋn dezvoltarea mecanismelor de apărare ȋn faţa factorilor stresori la care este expus.

Nu vă fie teamă să cereţi ajutor unui psiholog/psihoterapeut pentru gestionarea stărilor resimţite, ȋmbunătăţirea calităţii vieţii şi redobândirea echilibrului psihoemoţional.

- Daniela-Ica Biriș - Psiholog clinician & Psihoterapeut, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.