Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro

LEPTOSPIROZA

Leptospiroza este o boală infecțioasă acută produsă de bacteriile din genul Leptospira. Afecțiunea debutează de cele mai multe ori cu simptome asemănătoare gripei: febră mare, dureri de cap severe, frisoane, dureri musculare intense și vărsături. Unii pacienți pot prezenta icter, congestie conjunctivală sau dureri abdominale.

Netratată, poate duce la leziuni renale, meningită, insuficiență hepatică, detresă respiratorie și chiar moarte. Leptospiroza poate fi diagnosticată prin analize de sânge și este, de cele mai multe ori, tratată cu antibiotice.

Boala se transmite de la animal la om, iar cele mai importante surse de transmitere sunt șobolanii, câinii, bovinele și porcii.

Leptospirele sunt eliminate de către animalele bolnave prin urină, ajungând ulterior în apă sau sol unde pot supraviețui săptămâni sau chiar luni. Oamenii se pot infecta dacă o astfel de apă contaminată intră în contact cu pielea lor, în special prin tăieturi sau abraziuni, sau dacă o ingerează.

Activitățile recreative în apă contaminată, înotul sau caiacul, pot prezenta riscuri!!

Grupurile populaționale cu risc ridicat includ fermierii, minerii, medicii veterinari, personalul din abatoare care manipulează produsele animale, lucrătorii din salubritate care vin în contact cu canale colectoare, militarii care efectuează antrenamente în zone endemice, și locuitorii cartierelor defavorizate cu nivel socioeconomic scăzut, ale căror activități zilnice îi aduc în contact cu apele de suprafață contaminate cu urina animalelor infectate.

Pentru a preveni apariția bolii recomandăm:

  • evitarea înotului sau practicarea altor activități nautice în scop recreativ în lacuri sau ape curgătoare potențial contaminate cu urină animală;
  • evitarea înotului sau practicarea altor activități nautice în scop recreativ în lacuri sau ape curgătoare potențial contaminate cu urină animală;
  • vaccinarea animalelor de companie (câini, pisici) și a animalelor de fermă (taurine, ovine, cabaline, suine și caprine);
  • folosirea îmbrăcămintei, respectiv a încălțămintei de protecție, dacă există posibilitatea de a intra în contact cu furaje, sol sau apă contaminată;
  • evitarea consumului de apă neîmbuteliată sau sub formă de gheață pe parcursul călătoriilor în zone tropicale (exemplu India, Brazilia, Thailanda, Filipine).

Chiar dacă leptospiroza este o boală gravă, cu potențial fatal, informarea despre calea de transmitere, recunoașterea simptomatologiei și aplicarea corectă a măsurilor de prevenție pot reduce semnificativ riscul de infecție și pot asigura prezentarea și aplicarea tratamentului în timp util pentru cei afectați.

- asist.univ.Dr.Talida Georgiana Novacescu - medic rezident Boli Infecțioase, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.