Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro
Responsive image

Hipertensiunea pulmonara (HTP)

Hipertensiunea pulmonara (HTP) este o alterare functionala caracterizata prin cresterea anormala a presiunii in vasele de sange care transporta sangele de la inima catre cei doi plamani.

In conditii normale, presiunea intre aceste organe vitale este redusa, tocmai pentru a usura oxigenarea sangelui in „teritoriul” pulmonar.

Aceasta crestere presionala are ca efect o suprasolicitare constanta a cavitatilor cardiace drepte (ventriculul si atriul drept), care se dilata si cedeaza in timp, ceea ce duce la aparitia insuficientei cardiace drepte si ulterior generale.

Drept urmare, fluxul de sange va fi tot mai sarac in oxigen si mai slab pompat catre restul corpului, astfel ca HTP este o conditie fatala care conduce la deces prematur.

Incidenta globala a HTP este de 1% si poate afecta adultii la orice varsta, dar este mai frecventa in randul femeilor. Cea mai mare incidenta este intalnita la femeile cu varsta cuprinsa intre 30 si 60 de ani.

In schimb, barbatii peste 65 de ani care dezvolta HTP sunt uzual cazuri mai severe. Boala poate afecta rar si sugarii, fiind cunoscuta sub numele de hipertensiune pulmonara persistenta la nou-nascut.

Exista mai multe forme arteriale, venoase sau mixte de HTP si peste 50 de boli distincte care, prin diverse mecanisme, conduc la aceasta alterare functionala.

Cel mai frecvent, in 90% din cazuri, HTP este cauzata de bolile cronice ale inimii sau ale plamanilor, fibroze, emfizem, sindrom de apnee in somn. Sunt insa si forme de HTP asociate bolilor autoimune, sclerodermiei, polimiozitei, emboliilor pulmonare, infectiilor, bolilor hepatice.

Un subtip aparte este reprezentat de HTP arteriala primitiva, o boala rara ce se prezinta ca o afectare directă a vaselor arteriale pulmonare, fara o cauza evidenta, cel mai posibil cu componenta genetica.

La debut simptomele HTP sunt nespecifice, dar acestea devin tot mai evidente in decurs de cateva luni, pe masura ce boala evolueaza. Astfel, simptomul caracteristic este dificultatea la respiratie, care devine permanenta, progresiva, la inceput fiind sesizata doar la efort, ulterior prezenta chiar si in repaus.

Asociat apare si constrictia toracica, astenia, senzatia de ameteala sau chiar lesinul (lipotimia), invinetirea fetei si a buzelor, edemele (umflarea picioarelor), palpitatiile, cresterea pulsului.

Confirmarea HTP implica un demers diagnostic complex, incepand cu electrocardiograma, ecocardiografia, teste respiratorii, imagistice si de laborator.

HTP implica o evaluare multidisciplinara si un consult cat mai rapid al pacientului intr-un centru de expertiza dedicat acestei patologii.

In cadrul Spitalul Victor Babes Timisoara, functioneaza, inca din 2008, singurul centru din zona de vest a tarii acreditat pentru aceasta boala.

In 2024 au fost tratati 57 de pacienti cu HTP arteriala, dintre care 19 au fost cazuri noi, majoritatea fiind femei.

- S.L. Nicoleta Bertici - medic primar pneumolog, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.