Norovirus
Norovirusul sau virusul Norwalk este unul dintre cele mai comune microorganisme care cauzează gastroenterită acută.
Virusul a fost prima dată izolat în 1972 în contextul unui focar de infecție la o școală din Norwalk, Statele Unite ale Americii, fiind primul agent viral descoperit în etiologia bolilor diareice acute.
Norovirusul afectează toate grupele de vârstă, însă produce cele mai multe îmbolnăviri și complicații la copiii mici, vârstnici și la pacienții imunodeprimați prin deshidratare severă și dezechilibre electrolitice marcate induse de pierderea de lichide.
Calea principală de transmitere este cea fecal-orală, prin consum de alimente sau apă contaminate.
Transmiterea se poate face și prin aerosoli proveniți din lichidul de vărsătură, prin contactul cu obiecte și suprafețe contaminate sau direct, de la o persoană la alta.
Contagiozitatea este maximă în timpul bolii acute, însă virusul poate fi răspândit și de persoanele asimptomatice sau de cele simptomatice încă înainte de debutul simptomelor sau timp de câteva săptămâni după vindecare.
Ca și în cazul altor gastroenterite virale, este suficientă o doză scăzută pentru a se produce infectarea.
Perioada de incubație este scurtă, de la 24 până la 48 ore de la intrarea în contact cu Norovirusul, după care apar greața, vărsăturile, durerile abdominale și diareea apoasă. Febra poate să lipsească sau, în cazul în care apare, este moderată și de scurtă durată. Infecția asimptomatică este des întâlnită, în special la copii.
Boala este frecvent autolimitată, simptomele dispărând în 2-3 zile. Nu există tratament antiviral țintit, iar în cele mai multe cazuri regimul alimentar specific bolii diareice și terapia de rehidratate orală sunt suficiente pentru combaterea simptomelor.
În cazul simptomatologiei mai grave se pot asocia antispastice( medicamente pentru reducerea spasmului muscular intestinal), antivomitive sau antidiareice.
Spitalizarea este necesară doar în cazurile în care deshidratarea este severă și trebuie efectuată reechilibrare hidro-electrolitică prin administrare intravenoasă de soluții perfuzabile.
Pentru a preveni apariția bolii se recomandă consumul apei din surse sigure, spălarea fructelor și legumelor înainte de consumare, spălarea mâinilor sub jet de apă cu săpun timp de minim 20 secunde, dezinfecția adecvată a suprafețelor.