Tuberculoza, cunoscută și sub numele de “TBC”, „ftizie” sau „oftică”, este o boală infecțioasă și contagioasă, fiind produsă de o bacterie numită Mycobacterium tuberculosis sau bacilul Koch, care afectează, de obicei, plămânii (peste 90% din cazuri), dar poate afecta și alte organe (rinichii, pielea, sistemul nervos, ganglionii, oasele și articulațiile etc.).
Tuberculoza se transmite pe cale respiratorie, prin aer, prin "nuclei de picatură" (picăturile de saliva ale unei persoane bolnave) care se produc atunci când persoana bolnavă tușește, strănută sau vorbește.
Boala poate afecta persoanele de orice vârstă, gen sau clasă socială fără discriminare, dar există o serie factori de risc majori de transmitere a bolii, dependenți de starea de imunitate a persoanei expuse:
Transmiterea tuberculozei pulmonare este legată și de condițiile sociale și economice ale peroanei; cu cât acestea sunt mai precare, bolnavii sunt diagnosticați și tratati mai tarziu, timp in care pot să contamineze un număr mai mare de persoane.
O persoană bolnavă de tuberculoză pulmonară contagiosă poate infecta pana la alte 15 persoane daca nu este diagnosticată și tratată la timp!
Principalele semne ale tuberculozei pulmonare sunt:
În cazul în care ați constatat simptomele prezentate mai sus nu pierdeți timp:
Numai specialistul pneumolog poate confirma diagnosticul și administra tratamentul adecvat.
Nu trebuie să vă sperie diagnosticul „tuberculoză".
Tuberculoza diagnosticată precoce și tratată adecvat SE VINDECĂ.
Investigațiile și tratamentul pentu tuberculoză sunt gratuite pentru toată lumea (persoane asigurate sau neasigurate) în cadrul Programului National de Control al Tuberculozei.