Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro
Responsive image

Determinarea Oxidului Nitric in aerul expirat (FeNO)

Astmul bronsic este o boala cronica inflamatorie a cailor respiratorii caracterizata prin hiper-reactivitate bronsica si obstructie variabila a fluxului de aer. Determinarea FeNO este recomandata ca investigatie complementara pentru evaluarea inflamatiei cailor aeriene la pacientii cu suspiciune de astm. Daca valorile FeNO sunt mari, este posibil ca persoana să aiba un tip de astm care reactioneaza bine la tratamentul cu inhalatoare pe baza de corticosteroizi.

Oxidul nitric (NO) este produs in mod natural in corpul uman, cu rol esential in numeroase procese biologice. La nivel pulmonar are un rol cheie ca vasodilatator, bronhodilatator, neurotransmitator si mediator inflamator.

Masurarea concentratiei de oxid nitric expirat (FeNO) reprezinta un biomarker utilizat pentru detectarea inflamatiei de tip 2 de la nivelul cailor respiratorii, contribuind la stabilirea diagnosticul de astm, monitorizarea raspunsului la corticoterapia inhalatorie si evaluarea respectarii tratamentului.

Astmul bronsic este o boala cronica inflamatorie a cailor respiratorii caracterizata prin hiper-reactivitate bronsica si obstructie variabila a fluxului de aer. Determinarea FeNO este recomandata ca investigatie complementara pentru evaluarea inflamatiei cailor aeriene la pacientii cu suspiciune de astm. Daca valorile FeNO sunt mari, este posibil ca persoana sa aiba un tip de astm care reactioneaza bine la tratamentul cu inhalatoare pe baza de corticosteroizi.

In cadrul compartimentului de explorari functionale respiratorii al Spitalului Victor Babes, pe baza recomandarii medicale, se poate realiza determinarea FeNO, o metoda non-invaziva, accesibila, reproductibila, fara contraindicatii, care poate sprijinii diagnosticul, monitorizarea si ghidarea terapiei in astm, aceasta sprijinind personalizarea tratamentului si imbunatatirea controlului bolii.

Testul dureaza aproximativ 3-5 minute.

Pacientul expira cat poate de mult aerul din plamani dupa care introduce in gura o piesa sterila, de unica folosinta, si realizeaza un inspir profund pană la capacitate pulmonara maxima. Apoi, expira constant si uniform, asemanator procesului de umflare a unui balon, timp de 6 secunde.

Factorii care influentează valorile FeNO:

  • Varsta
  • Sexul: Valorile FeNO sunt mai ridicate la barbati.
  • Inaltimea si greutatea: FeNO creste odata cu indicele de masa corporala.
  • Fumatul: Fumatorii prezinta niveluri mai scazute de FeNO comparativ cu nefumatorii. Pentru o masurare corecta, se recomanda evitarea fumatului cu cel putin o ora inainte de test.
  • Dieta: Consumul de alimente bogate in nitriti, in special legume cu frunze verzi (salata, spanac etc.), poate creste nivelul FeNO. Se recomanda evitarea acestora, precum si a cafelei si bauturilor carbogazoase, cu cel putin o ora inainte de testare.
  • Poluarea atmosferica.
  • Infectiile virale: Prezenta unei infectii virale determina cresterea nivelului de FeNO. Astfel, pentru un diagnostic relevant al astmului bronsic, masuratorile trebuie realizate in absenta unei infectii virale acute.
  • Atopia: Este asociata cu valori crescute ale FeNO, independent de prezenta astmului. Totusi, la pacientii astmatici cu teren atopic, nivelul FeNO este mai ridicat comparativ cu astmaticii non-atopici.
  • Medicatia antiinflamatoare: Corticosteroizii, inclusiv cei administrati pe cale inhalatorie, pot reduce nivelul FeNO. Din acest motiv, determinarea initială a FeNO ar trebui efectuata inainte de începerea tratamentului
- asist.univ dr. Noemi Suppini - medic primar pneumolog, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.