Hepatoprotectoarele
Ficatul este unul dintre organele vitale ale omului, cu importante funcții metabolice și de detoxifiere. Unele medicamente care se administrează pacienților sunt descrise ca fiind agenți hepatotoxici (anumite antibiotice, medicamente folosite în chimioterapie sau imunosupresivele, medicamentele antiretrovirale și antituberculoase, etc.). Acestea își exercită efectele dăunătoare asupra țesutului hepatic dând naștere unor specii reactive intermediare de oxigen care, după epuizarea depozitului hepatic de antioxidanți, duc la afectarea ficatului. Cel mai des folosite surse de detoxifiere hepatică sunt plantele medicinale care conțin o varietate de constituenți chimici, cum ar fi fenolii, cumarine, monoterpene, glicozide, alcaloizi și xantene cu deosebite proprietăți hepatoprotectoare.
Planta cel mai frecvent folosită și cu importante efecte demonstrate științific este silimarina, un amestec de flavonoide extras din semințele de Silybum marianum. Aceasta a fost utilizată clinic pentru efectele sale benefice asupra diferitelor boli hepatice, precum intoxicația cu alcool sau droguri, intoxicația cu ciuperci, dar și în cazul hepatitei virale. Proprietățile care stau la baza efectelor sale hepatoprotectoare sunt considerate a fi multiple: activitate de captare a radicalilor liberi, prevenirea oxidării și epuizării glutationului, efectul de stabilizare a membranei, inhibarea metabolismului acidului arahidonic și creșterea sintezei proteinelor prin activarea ARN polimerazei I.
Feniculul (Foeniculum vulgare) este o plantă aromatică, cu diverse componente volatile (a extractelor din semințele de fenicul) ce prezintă importante efecte hepatoprotectoare, cu capacitate de scădere a nivelului de aspartat seric de aminotransferază, alanina aminotransferază, fosfatază alcalină și bilirubină.
Fosfolipidele esențiale sunt alte surse cunoscute ca reducătoare a numărului de hepatocite normalizând și trigliceridele hepatice. Efectul antioxidant constatat este asociat cu amestecul de vitamina E.
În concluzie, ficatul este organul cu un mare potențial de regenerare, însă alimentația dezechilibrată, medicația cronică sau agresivă impun noi abordări terapeutice, pentru a ajuta funcția hepatică. Astfel, sursele naturale sunt preferate, datorită profilului de siguranță și a spectrului terapeutic larg.