Importanta vaccinarii antigripale
Profilaxia anuala prin vaccinare este cea mai eficienta metoda de preventie impotriva gripei. Spalarea regulata a mainilor cu apa si sapun, acoperirea gurii si a nasului in timpul tusei si a stranutului, evitarea spatiilor aglomerate, dar si tratamentul antiviral specific dupa contact cu un caz confirmat de gripa sunt alte modalitati care ajuta la evitarea transmiterii virusului gripal.
Virusurile gripale (influenza A si B) sunt responsabile de aparitia gripei, iar transmirea lor se produce pe cale respiratorie, prin inhalarea picaturilor lui Flugge (secretie nazofaringiana ce contine germeni patogeni) eliminate print tuse, stranut de catre o persoana bolnava. In cazuri rare transmiterea se produce prin intermediul suprafetelor contaminate.
Vaccinul antigripal contine doar forme moarte sau atenuate (slabite) de virus, deci nu produce boala, ci actionează prin stimularea sistemului imunitar pentru ca acesta sa produca anticorpi, care ulterior vor lupta impotriva virusului gripal, daca persoana este expusa la acesta.
Vaccinul se poate administra sub forma de injectie sau intranazal (intranazal este recomandat copiilor).
Deoarece virusurile gripale sufera mutatii de la un sezon la altul, sunt necesare actualizari anuale ale vaccinului pentru a ne asigura ca se potriveste cu tulpinile circulante, motiv pentru care se recomanda vaccinarea anuala.
De ce este important sa ne vaccinam?
-
Reduce riscul de imbolnavire
-
Reduce riscul de a dezvolta forme grave de boala
-
Reduce severitatea simptomelor si periaoada de boala
-
Protejarea persoanelor vulnerabile
Cine trebuie sa se vaccineze?
-
Este recomandat tuturor persoanelor incepand cu varsta de 6 luni
-
Este deosebit de important pentru persoanele susceptibile la forme grave: persoanele in varsta, gravidele, copiii mici, persoanele cu boli cronice pulmonare, cardiace sau diabet zaharat.
Cand trebuie administrat vaccinul?
Cel mai bun moment pentru a va vaccina este toamna, la final de octombrie - noiembrie, inainte de sezonul gripal, pentru a avea suficient timp de a dezvolta anticorpi protectori.
Cine are contraindicatie de vaccinare antigripala?
-
Persoanele cu boli febrile (temporar)
-
Personele cu alergii cunoscute la oricare dintre componentele vaccinului
-
Vaccin intranazal persoanelor cu imunodeficiente grave sau aflate sub terapie imunosupresoare, gravidelor
Vaccinul antigripal poate provoca reactii adverse usoare, cum ar fi durere si roseata la locul injectarii, febra, cefalee sau dureri musculare, insa reactiile grave sunt rare. Sprayul nazal poate provoca simptome usoare, asemanatoare racelii.