
Preventia primara a accidentului vascular cerebral
Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezinta una dintre cauzele principale de morbiditate si mortalitate la nivel mondial. In acelasi timp, insa, reprezinta a doua cauza de aparitie a dementei, cea mai frecventa cauza de epilepsie la varstnici, dar si o cauza frecventa de depresie.
La fiecare cateva secunde, la nivel mondial, o persoana sufera un accident vascular cerebral.
Preventia joaca un rol esential in reducerea riscului de accident vascular cerebral, deoarece adoptarea unui stil de viata sanatos si controlul factorilor de risc, precum hipertensiunea și diabetul, pot preveni aparitia acestuia. Scopul preventiei primare este de a reduce riscul de AVC la persoanele asimptomatice.
Aceasta presupune:
-
Controlul tensiunii arteriale Masurarea regulata a tensiunii arteriale (tensiunea arteriala tinta este 120/80 mmHg). In caz de hipertensiune arteriala se recomanda modificarea stilului de viata si terapie medicamentoasa individualizata.
-
Controlul glicemiei, dar si cel al colesterolului si al trigliceridelorSe vor evita alimentele procesate si cele bogate in grasimi, dar se vor verifica regulat valorile profilului lipidic.
-
Renuntarea la fumat reprezinta o alta modalitate de reducere a riscului AVC Atat fumatul activ, cat si cel pasiv dubleaza riscul de AVC.
-
Limitarea consumului de alcoolConsumul excesiv de alcool creste tensiunea arteriala si, implicit, riscul de AVC. In acelasi timp, insa, consumul de vin rosu este asociat cu riscul cel mai scazut, comparativ cu alte bauturi.
-
Exercitiile fizice regulate, de cel putin 30 de minute de zi, reprezinta o alta modalitate de reducere a riscului de producere a unui AVC. Aici intra activitate fizica moderata, mers pe jos, inot, ciclism.
-
Dieta echilibrata este o alta modalitate de preventie pentru evitarea unui accident vascular cerebral. Aceasta implica un aport ridicat de fructe si legume, consumul de pește cel putin o data pe saptamana, iar aportul de cereale integrale este asociat cu o reducere a bolilor cardiovasculare si, implicit, a accidentului vascular cerebral.
-
Controlul greutatiiMentinerea unui indice de masa corporala (IMC) normal, evitarea obezitatii sunt elemente importante ale preventiei unui AVC
In acelasi timp, sunt importante analizele medicale periodice si vizita la medic pentru controlul factorilor de risc.