Logo Acreditare
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie
Dr.Victor Babeș Timișoara

secretariat@vbabestm.ro

Tratamentul chirurgical al obezitatii pentru vindecarea apneei in somn

Obezitatea este adesea asociata cu apneea in somn, ceea ce face ca respiratia sa fie intrerupta periodic pe durata somnului. Boala este legata de excesul ponderal in diferite grade si cu patologie pulmonara existenta, ceea ce poate duce la perturbari ale somnului. Excesul de greutate poate contribui la aparitia si agravarea acestei afectiuni.

Pe langa schimbarile de dieta, exercitiile fizice, consultarea unui nutritionist ori folosirea unor dispozitive medicale speciale prevazute cu masca de respirat, pentru a imbunatati calitatea somnului, dar si tratamentul apneei, doua dintre cele mai eficiente metode sunt operatiile de micsorare de stomac si cea de bypass gastric. Acestea nu inseamna doar pierderea in greutate, ci si tratamentul sau ameliorarea unor patologii existente, printre care si apneea de somn. Prin crearea unui rezervor gastric mai mic, se reduce cantitatea de alimente consumate.

Pierderea in greutate indusa de micsorarea de stomac sau de bypass-ul gastric diminueaza presiunea asupra cailor respiratorii superioare, inlaturand astfel obstructia in timpul somnului.

Operatiile de micsorare de stomac, operatiile de bypass gastric, ajuta pacientul sa dea jos excesul ponderal pentru ca ulterior sa nu mai sufere de apnee in somn. Este o operatie minim invaziva, care se face prin intermediul unor instrumente de chirurgie laparoscopica avansata. Se urmareste crearea unui tub gastric mic, calibrat pe o anumita sonda in timpul interventiei chirurgicale. Dupa operatie, pacientul este monitorizat in spital doua zile. Pacientii sunt investigati pneumologic. Cei care au apnee in somn urmeaza un tratament preoperatoriu, urmand ca, dupa realizarea interventiei chirurgicale, sa continue cu tratamentul o perioada scurta. Eliminand excesul ponderal, pacientul nu mai are nevoie de aparate de respirat. Va avea o calitate buna a vietii.
- dr. Tudor Mateescu - medic specialist chirurgie generala si toracica, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.